Veelgestelde vragen: Hoe werkt het streamen?

De tijd van het downloaden van films is met een MediaStax box afgelopen. De box haalt de films en TV series direct online op. Denk maar aan YouTube, daar kun je ook vrijwel direct een video kijken. Het kijken van films en series met de box bestaat uit de volgende stappen:

1. Kies een film of serie

Via het Featured menu

In het Featured menu kan je op verschillende manieren door het aanbod van films er series browsen.

Je kan hier direct een film of serie kiezen die op deze pagina wordt aangeboden onder de kopjes “Popular Movies” en “Popular TV Shows”. Hier wordt slechts een selectie aangeboden. Een breder aanbod vind je door op “Featured” item in het hoofdmenu te klikken of om gebruik te maken van de volgende functies op het knoppenbalk op deze pagina:

Van links naar rechts:

 • Movie Browser: blader en zoek vlot en simpel door films.
 • Movie Lists: zoek een film op basis van een thema. Deze functionaliteit gebruikt IMDB lijsten (dit vergt wat geduld) en daarnaast Venom om films mee af te spelen. Wil je een andere Add-on gebruiken? Selecteer in de lijst een film, druk op de menu knop op de afstandsbediening en kies de volgende optie: “Play using (TMDbHelper)“. Vanuit hier kan kiezen met welke add-on je de film wilt afspelen.
 • TV Show Browser: blader en zoek vlot en simpel door TV series.
 • Genres: blader direct door films en series op basis van genres.
 • Search: zoek films en series op basis van invoer van een zoekterm. Deze functie werkt stabieler dan voorheen en onthoudt vorige zoekopdrachten.
 • Trending: blader door films, series en mensen die in de media zijn die vandaag of deze week populair zijn. Vanuit hier kan je weer zien in welke films of series deze voorkomen.
 • Discover: geavanceerd zoeken door films en series op basis van verschillende in te stellen zoekregels, zoals:
  • genre(s), of is niet van genre(s),
  • is van deze studio, bijvoorbeeld Disney,
  • bevat deze trefwoorden of juist niet,
  • bevat deze acteurs, je voert een naam in en kiest de acteur die je bedoelt,
  • jaar of uitgebracht voor of na een bepaalde datum,
  • taal,
  • gemiddelde waardering,
  • speelduur (duurt langer of korter dan x minuten)

Maak gebruik van een persoonlijke bibliotheek op de box

Als je een film of serie wilt bewaren zodat je niet steeds hoeft te zoeken gebruik dan kan dit op twee manieren die in detail worden uitgelegd op deze website:

2. Kies waarmee de box gaat zoeken naar een stream

Als je gebruik maakt van het Featured menu en hier een film of aflevering hebt gekozen en deze wilt afspelen, zal de box je eerst vragen met welke zogenaamde add-on je dit wilt doen. Een add-on is een Kodi programma die (slim) zoekt naar beschikbare streams. Eenmaal gevonden wordt de stream door de Kodi software afgespeeld.

Elke add-on zoekt net wat anders en zoekresultaten met streams verschillen vaak iets van elkaar. Het wordt zeer aangeraden om gebruik te maken van een Real-Debrid Premium account en deze te koppelen aan de box. Hiermee heeft de box toegang tot een rijke bron van streams van hoge kwaliteit die zonder problemen afspelen. Gratis streams zijn de laatste paar jaren namelijk erg opgedroogd en erg onbetrouwbaar geworden. Alle add-ons in deze selectie lijst zullen na het koppelen van Real-Debrid betere streams leveren. De add-on Seren werkt zelfs alleen maar in combinatie met Real-Debrid op de box.

3. Kies een stream

Je krijgt vervolgens een scherm met een aantal streams te zien. Deze stap wordt trouwens in Seren overgeslagen, deze zal de direct de beste stream afspelen.

Aanbod streams met Real Debrid

Soms kan het voorkomen dat een stream niet werkt. De meeste add-ons zullen dan automatisch de stream die daaronder staat proberen. Zo niet, dan zal je dit handmatig moeten doen.

De lijst met streams is gesorteerd op volgorde van beeldkwaliteit. Deze wordt aangegeven met termen zoals 4K, 1080P, 720P, HD en SD. De laatste aanduidingen (SD) staat komt in de praktijk neer op DVD kwaliteit, de hoogste (4K) op BlueRay kwaliteit. 4K en 1080P streams zijn uiteraard van de beste kwaliteit, maar dit betekend ook dat er meer data verkeer is. Bij een langzamere internet verbinding kan dit resulteren in horten en stoten van het beeld en geluid, en “buffering” meldingen. Lees hier welke internetsnelheid je minimaal moet hebben en hoe je dit kan meten.

Vooral bij films die net zijn uitgekomen kan het wel eens voorkomen dat het om een Cam-versie gaat, dan staat er vaak CAM bij de naam van de stream. Een Cam-versie is niet om aan te zien omdat de film in de bios met een camera (of mobiel) is opgenomen. Zowel het beeld als geluid is dan slecht. In dat geval is er nog wat geduld nodig. Het is een kwestie van tijd en er zullen goede streams van een film beschikbaar zijn. Probeer anders een film die net iets minder recent is en je zult zien dat de kwaliteit van 99% van alle andere films prima in orde is. Er zijn pas goede streams te vinden van een film als deze in de VS op BluRay of DVD beschikbaar is (vaak 8 weken na bioscoop release) of als deze is uitgebracht op een streaming platform zoals: Netflix, Disney+, Amazon Prime, HBO, Hulu, etc.

Dit artikel is aangepast in augustus 2020 zodat het aansluit bij recente versies van de MediaStax software voor de Next-Generation boxes, waarbij veel gebruikersgemak en functies is in toegevoegd. Het betreft hier de L28 (Kodi 18) versie voor Next-Gen boxes van de software inclusief de update die op 29 juni 2020 is uitgebracht.

One comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.