Tip: Voeg films en TV series toe aan je persoonlijke bibliotheek

Soms zie je op de box een film of serie voorbij komen waarvan je denkt: “Die wil ik later zien!”. Of je hebt van iemand een tip gekregen en je wil deze film bewaren voor een regenachtige avond. Ook kunnen we voorstellen dat je snel toegang wilt hebben tot je favoriete series, met name de laatste afleveringen.

Hiervoor is het handig gebruik te maken van de bibliotheek functies op de box. Er zijn twee manieren waarop je een eigen verzameling kan opbouwen:

 • Gebruik de website trakt.tv en koppel deze met de box.
 • Voeg iets toe aan de lokale bibliotheek in Kodi

Trakt

We raden het gebruik van Trakt aan. Hierover is meer te lezen in dit artikel over het gebruik van Trakt in combinatie met de box.

Voordelen

 • Series verwijderen en toevoegen kan online of met een app (zoals bijvoorbeeld Wako, waarmee je tevens direct een film of aflevering kan opstarten op de box).
 • Je bibliotheek is makkelijk opnieuw in te stellen bij een andere box, of in het geval de software een update of herstel heeft gekregen. De gegevens worden simpelweg online bij Trakt weer opgehaald.
 • Je kan deze bibliotheek op meerdere boxen delen en deze is altijd synchroon. Zo wordt altijd bijgehouden wat je al gezien hebt. Dit is handig als je TV series volgt.
 • Er komt een speciaal “My Trakt” menu in hoofdmenu erbij. Vanuit hier kan je direct je watchlists benaderen van je films en series en een overzicht van de laatste, nog niet gekeken afleveringen van series die je volgt. Deze pagina zal je springplank worden voor je film of serie avonden:
Trakt.tv Compatible

Nadelen

Het kost net wat meer moeite om dit op Trakt op te zetten. Let wel dit is éénmalig:

 • Je moet een account aanmaken op de Trakt website. Dit is overigens gratis.
 • Je moet je Trakt account koppelen aan de box. Met de eerste keer koppelen wordt OpenMeta en Seren gekoppeld. Op boxen die op Kodi 18 draaien wordt tevens TheMovieDB Helper automatisch aan Trakt gekoppeld.

Lokale Kodi bibliotheek

In Kodi kan je films en series ook verzamelen in de lokale bibliotheek op de box. Pas als je daar een film of serie in hebt geplaatst komen de hoofdmenu items “Movie Library” en “TV Show Library” tevoorschijn. Als je een TV serie toevoegt dan dan zal de box automatisch nieuwe afleveringen toevoegen zodra die zijn uitgezonden. Bovenaan het “TV Show Library” menu komt dan een overzicht van de meest recente afleveringen. In feite is hier je “nog te kijken afleveringen” lijstje te vinden (zie screenshots van het TV Shows menu hieronder).

Voordelen:

 • Laatste afleveringen van je TV series komen automatisch in het TV Shows menu. Dit geeft een handig overzicht.
 • Je hoeft geen extra account aan te maken.
 • Het overzicht van films en series laad snel omdat deze niet eerst online opgehaald hoeven te worden.

Nadelen:

 • Mocht je van box veranderen of een software herstel uitvoeren dan gaat deze bibliotheek verloren.
 • Je kan deze bibliotheek ook niet delen over meerdere boxen, bijvoorbeeld de box in je woon- en in je slaapkamer.
 • De box gaat alle series controleren direct na het opstarten, dit zorgt voor een vertraging.

Zie het voorbeeld hieronder waarin enkele films en TV series in de lokale Kodi bibliotheek zijn toegevoegd:

Wat moet je doen om iets in de lokale Kodi bibliotheek te zetten?

Films en series voeg je toe aan je lokale Kodi bibliotheek via de Movie en TV Show browsers in het Featured menu. Je voegt een film (of serie) toe met behulp van de knop: Library.

Heb je een MediaStax box die op Kodi 18 draait?:

 • Sta in een overzicht op een film of serie die je wilt toevoegen aan je Kodi bibliotheek
 • Druk op de afstandbediening op de menu-knop
 • In het menu links dat uitklapt, kies de optie “TMDbHelper Options“.
 • Selecteer hier: Add to Kodi Library.

Indien je lokale bibliotheek leeg is, wordt er direct het nieuwe menu item aangemaakt in het hoofdmenu (Movie Library of TV Show Library).

Indien je films en series uit je lokale bibliotheek wilt verwijderen dan kan dit eenvoudig in het MediaStax menu met het prullenbak icoon in de menu balk op de Movie- en TV Show Library pagina’s in het hoofdmenu. Verdere details over deze functionaliteit is te vinden op dit support artikel over verwijderen van films en series.

Dit artikel is aangepast in juli 2020 en beschrijft bibliotheek functies op MediaStax boxen die draaien op de MediaStax software vanaf versies K28 (Kodi 17) en L28 (Kodi 18).

3 comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.