Is mijn internet snel genoeg om te kunnen streamen?

speedometer

Voor het streamen van video is er uiteraard een betrouwbare, snelle internet verbinding nodig. Er gaat immers veel data over de lijn en als de box te maken heeft met een erg trage verbinding zal het streamen gepaard gaan met regelmatige haperingen van het beeld om meer data binnen te kunnen halen, dit wordt ook wel bufferen genoemd. Soms kan de verbinding zo traag zijn dat er helemaal geen film wilt afspelen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de internet bandbreedte voldoende is voor een goede ervaring.

Welnu, wat is vervolgens voldoende bandbreedte? In principe voldoen de meeste internet abonnementen van kabel providers zoals Ziggo en UPC. Bij providers van internet via ADSL zoals KPN, Telfort en Tele2 zijn de budget instap abonnementen erg aan de trage kant. Heb je een soortgelijk internet abonnement of twijfel je aan je internetsnelheid dan raden we aan eerst een snelheid meting uit te voeren.

speedtest_net_nederland

Een snelheidsmeting is uit te voeren bij speedtest.net. Bij voorkeur doe dit met een PC of laptop die men met een internetkabel is aangesloten. Als alternatief kan je ook met je smartphone een snelheidsmeting uitvoeren. Maar dan neem je ook de snelheid van de draadloze netwerk in de vergelijking. Dat geeft een vertekend beeld en zal algemeen langzamer zijn en lagere waarden tonen, maar voor een grove indicatie van je internetsnelheid thuis is dat goed genoeg. Volg de volgende stappen:

  • Zorg ervoor dat je smartphone via WiFi is aangesloten op je draadloze netwerk (belangrijk!)
  • Download in de appstore van je smartphone de app van: speedtest.net
  • Start de app op en doe een snelheidsmeting, druk op: Begin Test of Test Starten
speedtest_net_resultaat

Je krijgt na het uitvoeren van een meting twee waarden te zien. Vergelijk, met name de download speed, met deze onderstaande minimaal benodigde waarden voor een goede werking van de box.

Aanbevolen minimaal benodigde waarden


Voor het kijken van films en series met Kodi:

Download speed: 20 Mbps


Voor het kijken van IPTV (live TV kanalen):

Download speed: 35 Mbps


Voor het kijken van 4K streams:

Download speed: Minimaal 35 Mbps, 50 Mbps geadviseerd


Zijn je waarden lager dan de bovenstaande waarden, dan duidt dit erop dat je internet te traag is thuis. Controleer even op de site van je internetleverancier wat je bandbreedte hoort te zijn. Wijkt dit ontzettend af, herstart je modem en router, wellicht zijn deze apparaten even in de war geraakt. Helpt dit nog niet neem contact met je internetleverancier om na te lopen wat het probleem is. Vaak zijn ze bereid om je modem te vervangen met een nieuwer model, helemaal als je modem ouder is dan 5 jaar.

Optie om maximale resolutie streams te verlagen

Is je internet verbinding aan de trage kant, is er nog steeds geen nood! MediaStax boxen zijn uitgerust met een optie om de maximale resolutie van aangeboden streams in te stellen. Deze kunnen zodanig verlaagd worden dat zelfs met een trage internetverbinding gestreamd kan worden. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van de beeldkwaliteit. Lees hier meer over deze instellingsoptie.

3 comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.