Nieuwe Next-Gen MediaStax box: de X96 Max

Met trots kunnen we melden dat we een nieuw model box aanbieden: de MediaStax X96 Max. Deze box vormt het nieuwste hardware platform voor MediaStax. Dit model maakt een grote technische sprong voorwaarts ten opzichte van vorige modellen zowel in hardware als software.

De ontwikkeling van de MediaStax software is goed door een uitvoerig test traject gekomen en bevat uiteraard ook de specifieke door MediaStax op maat samengestelde Linux en Kodi software configuratie zodat de box optimaal werkt. De prijs van deze high-end, next generation box is 135 Euro. Je kan hem direct bestellen op de MediaStax website.

Next Generation hardware

De X96 Max maakt een grote technische sprong in vergelijking met zijn voorgangers. De Next Gen 64 Bit Quad Core S905X2 processor met zijn 2.0 GHz werkelijke kloksnelheid en zijn interne LPDDR4 geheugen van 4GB geeft dit systeem een performance boost. Daarnaast maakt de box gebruik van een betrouwbaar type opslag geheugen dat de verbluffende capaciteit heeft van 64GB. Dit is veel voor een systeem, die eigenlijk voornamelijk zijn data online ophaalt, waardoor de box future proof is voor nieuwe toekomstige functionaliteit. Bij MediaStax houdt de software ontwikkeling immers nooit op. Tevens haalt deze box het maximale uit je internetverbinding met de GigaBit LAN aansluiting of de 5.8 GHz WiFi mogelijkheid. Beeld en geluid gaat richting de TV (of versterker) via de HDMI 2.1 poort. Voor randapparatuur (toetsenborden, USB sticks, USB harde schijven heeft de box een USB 2.0 en een snellere USB 3.0 aansluiting ter beschikking. Tevens, kan er meer interne opslagruimte middels een Micro SD kaart worden toegevoegd.

De box heeft een kleine form factor (10,5 x 10,5cm) en is daardoor eenvoudig uit het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld achter een TV. Hiervoor is een optionele IR verlengkabel nodig (kosten 5 Euro) zodat de ontvanger van het infrarode signaal van de afstandsbediening op een bereikbare plek komt te staan.

De box is uitgerust met een klein scherm dat primair de tijd weergeeft. Indien je een film of serie kijkt toont het scherm de resterende tijd. Bij IPTV wordt getoond hoe lang je kijkt. Tevens diverse statussen weergegeven met iconen op het scherm (HD beeld, Micro SD kaart in de box, Settings.

Next Generation software

De box draait de laatste stabiele versie van Kodi, namelijk versie 18.7 (Leia). Hierin zijn veel performance verbeteringen in doorgevoerd en de software gaat beter om diverse video formaten. Tevens draait IPTV hier optimaal op.

Met dit platform wordt er afscheid genomen van LibreELEC als Linux basis, deze is vervangen door het nieuwere CoreELEC. Hier komen veel meer updates voor uit en is specifiek gericht op het optimaal laten performen van de hardware van de box. LibreELEC is overigens end-of-life, dit betekend dat de doorontwikkeling tot een halt is gekomen en kan hierdoor geen stabiele Kodi 18 (of verder) leveren. Met CoreELEC is de toekomstvastheid weer geborgd.

De MediaStax software is geheel aangepast zodat het maximale gebruiksgemak uit de gewijzigde soft- en hardware wordt gehaald. De gehele software configuratie is geheel opnieuw opgebouwd, maar wel zodanig dat op het eerste oog de vertrouwde MediaStax look-and-feel heeft. De versie van deze MediaStax software is L28. Met de letter ‘L’ wordt aangegeven dat het om de Kodi 18 Leia versie gaat van de MediaStax software. Men hoeft zich overigens geen zorgen te maken over de Kodi 17 versies (die beginnen met de letter ‘K’), deze worden nog steeds doorontwikkeld en ondersteund.

Een aantal verbeteringen in de software zijn:

  • Nieuwe, cleanere videospeler, de interactie hiermee is logischer en integreert beter met afstandsbediening (zie verderop). Je kan nu niet meer verdwaald raken en afvragen hoe je weer terug komt naar fullscreen video, terwijl je het beeld op de achtergrond ziet spelen.
  • Nieuwe wijze waarop ondertitels worden gezocht, de box zoekt in één keer bij meerdere bronnen. Hierdoor is de kans groter dat je ondertitels vind.
  • In Seren wordt er nu automatisch naar ondertitels gezocht. Deze add-on is de beste die er is op dit moment en dit was het enige wat vele gebruikers weerhield om het te gebruiken.
  • Nieuwe add-on TheMovieDB Helper toegevoegd. Hiermee kan je vlot door films en series browsen en ze met alle beschikbare add-ons afspelen. Is ook geïntegreerd met Trakt in de MediaStax software.
  • Gaia is verwijderd uit de software configuratie (werd niet meer onderhouden en werkte daardoor niet meer goed).
  • IPTV is direct vanaf de afstandsbediening benaderbaar, ook zijn de on-screen zenderlijsten en programmagids sterk verbeterd.

De nieuwe MediaStax software zorgt ervoor dat de belangrijkste functies direct op de afstandsbediening beschikbaar zijn. De functies van de knoppen veranderen afhankelijk van wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film/serie of tijdens het kijken van TV zenders uit het IPTV pakket.

Verschillen ten opzichte van het vorige modellen

De verschillen ten opzichte van het vorige model, de X96 worden in onderstaande tabel weergegeven. De X96 wordt niet meer geproduceerd en is vervangen door de X96 Max. De X95 Pro en de Q-Box modellen die MediaStax leverde hadden vergelijkbare specificaties.

2 comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.