Nieuwe kleine box: de X96

De X95 Pro box wordt niet meer geproduceerd, de kleinere X96 neemt de plaats in als het nieuwste hardware platform voor de MediaStax box. Deze box is goed door een uitvoerig test traject gekomen en bevat uiteraard ook de door MediaStax op maat samengestelde Linux en Kodi software configuratie zodat de box optimaal werkt. De prijs van het nieuwe X96 model gunstig, vooral omdat het dezelfde specificaties heeft als het vorige high-end model. De prijs van de box is 90 Euro.

De X96 heeft dezelfde S905X 64 Bit Quad Core processor als het vorige high-end model de X95 Pro, evenals dezelfde grootte van het werkgeheugen van 2 GB en het opslaggeheugen van 16 GB. Dit is een bewezen en betrouwbaar platform waar nog jaren software ondersteuning voor verwacht wordt.

De box is uitgerust met de volgende aansluitmogelijkheden:

Klein formaat, maar grootse prestaties

De box heeft een kleine form factor (9 x 9 cm) en is daardoor eenvoudig uit het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld achter een TV.

Hiervoor heb je een IR verlengkabel nodig zodat de ontvanger van het infrarode signaal van de afstandsbediening op een bereikbare plek komt te staan. Deze IR verlengkabel kost 5 Euro.

Fix beschikbaar voor: Skin Helper Service Error

Sinds 14 december 2019 heeft een automatische update van een hulp add-on heeft een fout geïntroduceerd in de software. Dit veroorzaakt deze meldingen linksboven het scherm:

Skin Helper Service Error

Naast de vervelende foutmeldingen, werken sommige shortcuts in het hoofdmenu niet meer (bijvoorbeeld in het IPTV Channels menu worden geen iconen meer getoond).

Gelukkig is dit probleem snel gespot en er is direct een fix voor opgesteld. Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Ga in het hoofdmenu naar beneden naar: Settings (en klik niet niet op)
 • Met de rechter pijl op de afstandsbediening klap het menu uit
 • Kies daar: Add-on Browser
 • Vervolgens selecteer: Install from zip file
 • In de pop-up ‘Install from zip file‘, kies: MediaStax
 • Kies de folder: Addons
 • En kies: script.module.arrow-fix.zip

Hierna zal een melding in beeld komen dat de add-on Arrow een update heeft gekregen. Hierna wordt aanbevolen de box te herstarten.

Fix voor TV series kijken beschikbaar bij: Advanced Settings

Er is een oplossing voor de problemen met het kijken van TV series dat op 15 november 2019 ontstond. Deze problemen ontstonden door een aanpassing bij online dienst The TVDB. Deze fix is exclusief voor MediaStax boxen. Hiermee is het weer mogelijk afleveringen te kijken via het Featured menu, persoonlijke bibliotheek en met de verschillende add-ons op de MediaStax box.

De add-ons Scrubs v2 en Venom zijn zelf met fixes gekomen en hebben deze via automatische updates uitgerold. MediaStax heeft de fixes zelf opgesteld voor OpenMeta en Exodus Redux. Hiermee zijn de problemen met het kijken van TV series weer opgelost.

De fix

 • Ga in het hoofdmenu naar de pagina: Settings (klik er niet op)
 • Met de rechter pijl op de afstandsbediening klap een menu uit
 • Kies hier: Advanced Settings
 • Vervolgens kies: Fix TV Show problems (TVDB problem fix)

Je zal een kort overzichtje zien van de status van de uitrol van de twee fixes. Druk hier op de Return knop op de afstandsbediening om weer verder te gaan.

Hierna kan je weer als van ouds weer je favoriete series kijken op de box.

TV series kijken stuk door problemen bij TVDB. Venom en Scrubs v2 werken inmiddels weer

Er is en oplossing van dit probleem. Ga hiervoor naar dit artikel

De storing

Sinds vrijdag 15 november 2019 zijn er problemen met het kijken van TV series. Dit betreft alle Kodi gebruikers en niet alleen gebruikers van MediaStax boxen. Op de box gaat hierdoor nu het volgend fout:

 • Series kijken via het Featured menu geeft een OpenMeta error.
 • Series kijken via Venom, Scrubs v2 en Exodus Redux gaat niet. Je ziet nog wel overzichten van series maar er worden geen seizoenen en afleveringen gevonden.
 • Series die in je persoonlijke bibliotheek zijn opgeslagen geven nu problemen zodra ze worden geüpdatet. Deze zullen regelmatig OpenMeta errors geven bovenin het scherm.

Oorzaak: bugs bij de online dienst TVDB

De oorzaak ligt waarschijnlijk eraan dat de online dienst TVDB (The TV Database) hun interface, ook wel API genoemd, voor TV Show informatie heeft aangepast een paar dagen geleden. Daarbij zijn er een aantal wijzigingen in de interface  geïntroduceerd en tot overmaat van ramp ook een aantal bugs. Vrijwel alle Kodi add-ons vragen TV Show informatie op via de TVDB API. Deze add-ons lopen dus nu tegen allerlei problemen aan.

Het is wachten tot de problemen bij TVDB worden opgelost. Daarnaast ziet het ernaar uit dat alle add-ons die hier gebruik van maken ook een aanpassing nodig hebben. Het is dus een kwestie van tijd dat dit opgelost wordt. Desondanks ziet het er naar uit dat Exodus Redux nu einde verhaal is. Deze krijgt al een tijdje geen updates meer. Bij MediaStax wordt er ook druk gewerkt aan een nieuwe software update die een nieuwe add-on ter vervanging zal introduceren, inclusief wat andere verbeteringen.

Workaround 1: Gebruik Trakt + Wako app op je smartphone

Via de Wako app omzeil je veel functionaliteit van de Kodi add-ons. Hierdoor kan je direct op je smartphone een serie en aflevering kiezen en vervolgens deze doorgeven aan je MediaStax box. Hierbij is er de mogelijkheid zelf uit te kiezen met welke add-on je deze streamt, zoals bijvoorbeeld Venom.

Hiervoor is een (gratis) Trakt account vereist. Als je nog niet hebt dan kan je deze eenvoudig aanmaken bij de website trakt.tv. Vervolgens zal je de app Wako nodig hebben op je smartphone. Meer informatie hierover is te vinden op dit artikel over Wako te vinden. Hierin staat ook uitgelegd hoe je de box koppelt aan de Wako app.

Workaround 2: Seren + Trakt + Real-Debrid

Het goede nieuws is dat de add-on Seren probleem vrij is, mits je een Trakt account hebt gekoppeld (informatie hoe je Trakt gebruikt vind je hier) en Real-Debrid gebruikt (informatie over Real-Debrid vind je hier). Seren werkt namelijk enkel in combinatie met een betaald Real-Debrid premium account (aanrader!).

Gebruik je het Trakt op de box? Dan zal je bij het tandwieltje rechtsboven op de My Trakt pagina in het hoofdmenu de volgende optie moeten kiezen:

 • Klik op: My Trakt uses [naam van huidige addon] (waarschijnlijk OpenMeta omdat deze de standaard optie is)
 • Kies uit de lijst: Seren
 • En ga met behulp van de Return knop op de afstandsbediening weer terug naar het hoofdmenu
 • De box zal de gebruikersinterface opnieuw inladen en het My Trakt menu vullen met informatie dat afkomstig is uit de add-on Seren 

Workaround 3: Kijk TV series in je IPTV pakket

Indien je een betaalde IPTV aansluiting hebt bij MediaStax dan kan je een selectie van rond de 80 TV series kijken die in het pakket wordt geleverd. Onlangs waren er problemen met deze TV series in het IPTV pakket vanwege een migratie bij het serverpark van de IPTV leverancier maar deze zijn nu op het moment van schrijven opgelost.

Met deze workarounds kan je voorlopig weer TV series kijken. Totdat de problemen bij TVDB rondom hun API wordt aangepast de de ontwikkelaars van de getroffen add-ons ook updates met fixes hebben uitgerold.

Real Debrid error bij opvragen account info?

Werkt Real-Debrid niet goed? Geven add-ons meldingen dat Real-Debrid niet gekoppeld is? Krijg je als je bij Real-Debrid Settings (op de Settings pagina in het hoofdmenu) de bovenstaande melding bij het inzien van je Real-Debrid account info? Dan moet de Real-Debrid koppel ververst worden. Gelukkig is daar een oplossing voor!

Als je linksboven op het scherm de “Real Debrid – kodiwpigulce.pl error” melding krijgt te zien dan zijn hoogstwaarschijnlijk je Real-Debrid account ontkoppeld. Dit kan soms voorkomen nadat de box een lange tijd niet gebruikt is.

De fix

De beste oplossing is om de laatste versie van de Real-Debrid Settings functionaliteit op de box te gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk zal je deze via de procedure in de volgende paragraaf eerst moeten updaten.

Met de nieuwste versie van Real-Debrid Settings kan je de koppeling simpel opnieuw mee leggen en wel zodanig dat je weer op de box je Real-Debrid. account details kan inzien. De koppeling leg je opnieuw met de volgende stappen:

 • Ga in het hoofdmenu weer naar de pagina: Settings (en klik hier niet op)
 • Navigeer (weer) naar het icoon: Real-Debrid Settings
 • Kies hier de optie: Reauthorize Real-Debrid account (Do this in case of problems)
 • En koppel opnieuw je Real-Debrid account

Je moet hiervoor uiteraard je inloggegevens van Real-Debrid bij de hand moeten hebben om weer te koppelen. Na het leggen van een verse Real-Debrid koppeling werkt de box weer soepel en kan je weer je accountgegevens inzien.

Krijg je Reauthorize optie niet te zien?

Update deze functie door het uitvoeren van een fix. Dit doe je aan de hand van de volgende stappen:

 • Ga weer in het hoofdmenu naar de pagina: Settings (klik er niet op)
 • Klap met de rechterpijl op de afstandsbediening het menu uit
 • Kies hier: Advanced Settings
 • En selecteer hier de (gele) optie: Update Real-Debrid Settings function

De Real-Debrid functionaliteit op de box zal vervolgens een update krijgen en de “Reauthorize” optie wordt toegevoegd.

Koppel Real-Debrid alleen via het Real-Debrid Settings icoon

Gebruik voor het koppelen van een Real-Debrid account altijd de Real-Debrid Settings optie in het Settings-pagina op een MediaStax box. Het handmatig instellen van Real-Debrid op de box bij de add-on instellingen kan overigens een oorzaak zijn van bovenstaand probleem.

Deze unieke Real-Debrid Settings functie op MediaStax boxen stelt namelijk in één keer alle instellingen in verschillende add-ons netjes in. In andere Kodi installaties bijvoorbeeld bij Android kastjes, moet je diep in de instellingen van een aantal add-ons graven. Met het risico dat een instelling vergeten wordt of niet goed wordt ingesteld.

Bij een MediaStax box is het koppelen van een Real-Debrid Premium account erg simpel en alles is direct goed ingesteld.

Seren v1.0 update: voer bij advanced settings fix uit

Gebruik je de add-on Seren op de box? En heb je dus een Real-Debrid account gekoppeld aan de box. Dan is er wat veranderd! Voer snel een simpele fix die hier beschreven staat.

Vlak na het uitbrengen van de MediaStax K27 release van het software pakket op de box heeft de ontwikkelaar van de add-on Seren een grote update uitgebracht. Seren is druk in ontwikkeling en het is met deze update een stuk volwassener geworden. Het versienummer is naar de 1.0 gegaan (voorheen was het 0.2.35). Naast een nieuw logo waarin de panda vervangen is door een vos, zijn er vele structurele verbeteringen doorgevoerd.

Door deze add-on update is er wel een koppeling met enkele software onderdelen op de box verbroken. Gelukkig heeft MediaStax hier direct een oplossing voor ontwikkeld en beschikbaar gesteld.

Performance verbeteringen

Seren is een stuk sneller geworden. Het duurt nog korter totdat de video gaat spelen. Indien je Trakt gebruikt dan merk je dat het ophalen van je persoonlijke lijsten een stuk sneller is geworden. Dit was in de vorige versie redelijk traag geworden.

Verbroken koppeling met Featured menu (Openmeta)

Door de update is de wijze waarop Seren door andere add-ons kan worden aangeroepen aangepast. Dit heeft impact op de integratie van Seren in de MediaStax software configuratie. Hierdoor kan je na de update van Seren naar versie 1.0.x niet meer naar streams zoeken met Seren via het Featured menu, via je opgeslagen favoriete films en series op de box en via het My Trakt menu, indien je hiervoor de standaard instelling gebruikt voor de menu provider (Openmeta).

Hoe te fixen?

MediaStax heeft een fix ontwikkeld. Deze is met behulp van de volgende simpele stappen uit te voeren:

 • Ga in het hoofdmenu naar de pagina: Settings (klik er niet op)
 • Klap met de rechterpijl op de afstandsbediening het menu uit
 • Kies hier: Advanced Settings
 • Vervolgens selecteer: Update Openmeta Add-on Players

Via deze nieuwe functie worden soortgelijke updates ook in de toekomst mee uitgerold. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat er een volledige nieuwe update uitkomt om soortgelijke problemen mee op te lossen.

Pro tip: Kies met Wako app direct films en series vanaf je smartphone

Open een app op je smartphone of tablet, kies hierop een film of de laatste aflevering van je favoriete serie, druk op afspelen en de box gaat direct een stream voor je zoeken om af te spelen. Binnen een paar seconden ben je klaar! De afstandbediening van de box heb je niet nodig en je hoeft niet door menu’s op de box te navigeren.

Klikt dit ideaal? Dan is de app Wako precies wat je zoekt!

Trakt account vereist!

Het hebben van een gratis account bij de website Trakt.tv is een vereiste. Dit is in combinatie met de box sowieso een aanrader. Hiermee kan je overal je verzameling van favoriete films en met name TV series mee beheren. Vooral als je veel series kijkt is dit erg handig. Lees veel meer over de voordelen van Trakt in combinatie met de box op: Pro tip 2 (Beheer je bibliotheek van films en series online met Trakt en koppel je account aan je box).

Wat kan je met de Wako app?

Je kan met deze app films kiezen op je smartphone of tablet om deze direct af te spelen op je TV. Zoeken naar films gaat erg snel, een film intikken gaat vlot en je hoeft niet door menu’s op de box te gaan en te wachten totdat allerlei overzichten eerst geladen zijn op de box.

Eenmaal iets uitgekozen om te kijken, druk je op de app op de knop Play on Kodi en vervolgens kies je de add-on op de box die een stream moet gaan zoeken.

Uiteraard kan je met de app ook je favoriete series benaderen. Het afspelen van de laatste, nog niet bekeken aflevering van je favoriete serie ging nog nooit zo vlot.

De app kan je ook gebruiken als afstandsbediening voor de box. Dat is handig als de afstandsbediening van de box niet binnen handbereik is. Ook zit er een handige snelkoppeling voor het zoeken van ondertitels op.

Meer informatie over deze handige app vind je op de officiële Wako website.

Hoe kom ik aan de Wako app?

Na installatie zal de app je vragen om je Trakt account te koppelen. Druk op de knop om dit te doen en als je al ingelogd was op je device op de Trakt website wordt de koppeling automatisch gelegd.

Hoe koppel ik de box aan de Wako app?

Zorg er eerst voor dat je smartphone of tablet via WiFi is verbonden en dat de box aan staat. Beide apparaten moeten namelijk verbonden zijn met hetzelfde (thuis)netwerk namelijk. Vervolgens volg deze stappen:

1) Vind het IP adres van je box:

 • Ga in het hoofdmenu naar de pagina: Settings (klik er niet op)
 • Daar staat het IP adres in beeld (begint met 192.1.)
 • Noteer dit IP adres ergens voor later

Het is aan te raden de box in de router een vast IP adres te geven. Anders kan het voorkomen dat het IP adres van de box veranderd en hiermee de koppeling aan de Wako app telkens opnieuw gelegd moet worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router wat elk apparaat heeft net wat andere instructies. Hiervoor moet je het MAC adres van de box gebruiken. Deze vind je bij: Settings > System Info > Network.

2) Koppel de box aan de Wako app:

 • Open de Wako app op je smartphone of tablet
 • Druk op rechts onderaan op het Settings icoon
 • Onder het Kodi icoon, druk op: Configure Hosts
 • Druk hier op: Add
 • De app gaat nu automatisch op zoek naar de box, het is echter beter deze stap over te slaan en hier rechtsboven te drukken op: Skip
 • Druk op: Name
 • Voer hier een naam in die je deze box wil geven, bijvoorbeeld: TV Box (je moet hier verplicht iets invoeren)
 • Druk op: Hostname/IP address
 • Voer hier in het IP adres van de box (die je bij stap 1 hebt verkregen)
 • Als de box wordt gevonden, staat er bij Connection status OK in het groen (zorg ervoor dat je smartphone/tablet via je thuis WiFi is gebonden!), druk dan op: Save Host

3) Installeer in Wako de Nomos add-on voor het afpelen met Kodi

 • Open de Wako app op je smartphone of tablet
 • Druk op rechts onderaan op het Settings icoon
 • Ga bij de menu sectie “Add-ons” en druk op: Configure / Install Add-ons
 • Vervolgens ga helemaal naar beneden, naar de sectie “Settings
 • Zorg dat de optie “Unkown sources” aan staat (de schuiver wordt blauw)
 • Druk hierna op: Add a third-party add-on
 • Voer het volgende in: https://raw.githubusercontent.com/wako-unofficial-addons/nomos/master/dist/manifest.json (bij voorkeur via copy en paste om tikfouten te vermijden)
 • Bevestig dat je zeker bent deze add-on te installeren
 • Vervolgens zie je dat Nomos in de lijst bij “Installed Add-ons” er bij is gekomen. Klik hier nu op.
 • Druk hierna op: Add-on Settings
 • Voer bij “Plugins URL” de volgende link in: https://pastebin.com/raw/hHtZtSqa

Als je nu met de Wako app een film of een aflevering hebt gekozen kan je met de paarse knop “Open on Kodi” deze direct aan Kodi door geven. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om direct een add-on op de box te kiezen om een stream mee te zoeken en af te spelen.

BoardGameGeek Add-on

Speel je wel eens een bordspel, zoals De Kolonisten van Catan? Wil je meer weten over de laatste moderne bord- en kaartspellen? Zoek je een video waarin iemand de regels van een spel uitlegt? Heb je een grote verzameling van bord- en kaartspellen? Deze MediaStax exclusive Kodi add-on is wellicht iets voor jou!

De add-on maakt gebruik van de website BoardGameGeek, de grootste online database van bord- en kaartspellen. Hier is vrijwel elk spel, inclusief alle mogelijke uitbreidingen, uitgegeven te vinden. Met behulp van deze add-on krijg je meer informatie over een spel en wordt je naar videos geleid over een gekozen spel.

Deze add-on is alleen beschikbaar op MediaStax boxen en is niet los te installeren op andere Kodi installaties. De ontwikkeling van deze add-on is ontstaan uit een hobby project. De BoardGameGeek Add-on is sinds de K27 software versie beschikbaar op MediaStax boxen

Show hottest board games

Deze optie toont een overzicht van spellen die op dit moment de meeste hype genereren. Dit kunnen overigens spellen betreffen die nog in ontwikkeling zijn en dus nog niet te koop zijn, bijvoorbeeld via Kickstarter.

Zoals je ziet toont het overzicht van elk spel: de naam, het aantal spelers waarvoor het spel geschikt is, de naam van de ontwerper en de uitgever van het spel. Ook wordt de doos van het spel getoond.

Show Top 100 board games

Hier worden de 100 beste spellen, volgens de grote community van de BoardGameGeek, getoond op volgorde.

Search database for board game

Hier kan je vrij zoeken op naam van een bordspel. Hier worden ook alle varianten van spellen gevonden. Ook hier kan je per gevonden spel alle gerelateerde videos inzien en afspelen.

Browse my board game collection

Op de BoardGameGeek website kan je een account aanmaken en bijhouden welke spellen in je verzameling zitten en welke je interessant vindt. Deze lijsten kan je vervolgens met deze add-on benaderen als je enkel de username van je (BoardGameGeek) account invoert. Dit doe je overigens bij: Settings (manage BGG user).

MediaStax software update: versie K27

De laatste versie van de MediaStax software is:

Versienummer: K27 (Kodi 17), 9 juli 2019

Met het updaten worden instellingen uit de huidige versie automatisch meegenomen naar de nieuwe versie. Je hoeft dus niet meer Trakt, Real-Debrid, geluid en taalinstellingen te wijzigingen na de update. Ook je eventuele IPTV aansluiting wordt meegenomen.

De volgende add-ons leveren op dit moment de beste resultaten met deze software:

 • Venom (nieuw)
 • Scrubs v2 (nieuw)
 • Exodus Redux (terug van weggeweest)
 • Seren (werkt alleen in combinatie met een Real-Debrid premium account. Is erg snel en gebruikersvriendelijk)
 • Gaia (werkt alleen in combinatie met een Real-Debrid premium account. Is wat langzamer met het vinden van streams)

Gebruik vanaf deze release de bovenstaande add-ons. Er wordt afscheid genomen van: Yoda en Overeasy. Yoda wordt namelijk niet meer onderhouden, waardoor deze op ten duur steeds slechter zal werken. Overeasy is onlangs geheel uit de lucht gegaan.

Heb je een vorige versie van de software? Vind hier informatie hoe je deze kan updaten. Het volledige overzicht van vorige MediaStax software versies is ook op de site te vinden, zodat je ook de vorige ontwikkelingen kan inzien. Deze software versie bevat de volgende wijzigingen:

Nieuw

1) Vernieuwde Movie en TV Show Browser:

In het Featured menu is de Movie en TV Show Browser vernieuwd. Deze werkt beter door de vlottere en bugvrije navigatie. De informatiepagina’s van gekozen films en series zijn analoog aan die van Netflix. Hierdoor is het mogelijk eenvoudig een trailer te zien, voordat je de film of serie gaat kijken.

De Movie Browser is in het Featured menu te vinden onder het filmblik icoon, de TV Show Browser onder het TV icoon ernaast:

Als je nu op de Movie Browser klikt ziet de interface er voortaan zo uit:

De TV Show Browser ziet er nu zo uit:

Eenmaal een film of serie gekozen kan je hier direct je favoriete add-on kiezen om op zoek gaat naar de beste stream.

2) Nieuwe video add-ons:

Om niet spreekwoordelijk alle eieren in één mandje te leggen zijn er twee add-ons toegevoegd voor het streamen van films en series. Deze worden op dit moment actief onderhouden en beide add-ons zijn gebaseerd op de software van Exodus. Deze add-ons werken het beste in combinatie met een Real-Debrid account ingesteld op de box. Heb je deze niet dan raden we aan alleen deze add-ons (plus Exodus Redux te gebruiken).

Venom is op dit moment een add-on die veel streams vind. Deze zoekt grondig en komt snel met zoekresultaten. Deze add-on wordt deze actief onderhouden.

Scrubs v2 zoekt net op een andere manier dan Venom en is daardoor een handig alternatief om er bij te hebben. Ook deze add-on wordt actief onderhouden.

Exodus Redux (terug van weggeweest). De ontwikkelaar voert weer actief onderhoud uit op deze add-on. Echter, niet zo actief als de bovenste twee add-ons. Hoe dan ook, het resulteert in weer een goed aanbod van streams.

3) OpenMeta:

Films en series die toegevoegd zijn aan de persoonlijke bibliotheek (de Library) en in het My Trakt menu (indien de standaard instelling hiervoor wordt gebruikt) worden nu aangeboden door de nieuwe add-on OpenMeta. Deze vervangt de add-on MetalliQ, die steeds meer gebreken begon te vertonen. Hierdoor is de performance en de doorgifte van informatie over de gekozen films en afleveringen naar de video add-ons verbeterd.

4) BoardGameGeek:

Een beetje een vreemde eend in de bijt: een add-on speciaal voor liefhebbers van moderne bordspellen. Want een gezellige avond hoeft immers niet altijd voor een TV plaats te vinden. Deze add-on is een MediaStax exclusive en is ontstaan uit een hobby project.

De BoardGameGeek add-on toont recensies, instructies en gerelateerde video’s voor populaire bord- en kaartspellen en heeft ook een zoekmogelijkheid. Deze add-on gebruikt de grootste en meest gebruikte bordspel database, de website boardgamegeek.com. Hier is het mogelijk je eigen bordspel verzameling bij te houden en lijsten van spellen die je interessant vindt. Vervolgens kan je dit account koppelen aan deze add-on, zodat je altijd de instructie videos van je favoriete bordspellen bij de hand hebt. Meer details over deze BoardGameGeek Add-on zijn te vinden hier.

Fixes en tweaks

Met deze update worden instellingen automatisch meegenomen naar de nieuwe versie. De migratie functionaliteit is weer verbeterd ten opzichte van de vorige release. Er zal tijdens de update een backup worden gemaakt van belangrijke instellingen en deze worden weer teruggezet na de update. Hierdoor hoef je Trakt, Real-Debrid en je MediaStax IPTV aansluiting niet meer op nieuw te koppelen aan de box. Ook worden je geluid- en taalinstellingen meegenomen. Ook je WiFi verbinding wordt meegenomen.

 • De nieuwe add-ons Venom, Scrubs v2 en Exodus Redux zijn, zoals altijd, volledig geïntegreerd in de MediaStax software, dus deze zijn te gebruiken in het Featured menu, het My Trakt menu en in de Library waar lokale favorieten in op worden geslagen. Ook worden de Real-Debrid- en taalinstellingen centraal aangepast via de betreffende settings iconen in het Settings menu.
 • Er is een fix toegepast op Subscene. Deze leverde een tijdje geen ondertitels meer.
 • Voor Seren zijn de fixes voor het niet kunnen vinden van streams opgenomen in deze release.
 • De Gaia configuratie is weer geheel aangepast zodat deze weer optimaal werkt in de laatste versie van Gaia (versie 5).
 • Er komen steeds meer streams waarvan de audio taal verkeerd staat, bijvoorbeeld in het Italiaans. De box speelt nu altijd de Engelse audio af, aangezien dit het vaakst voorkomt bij films en series. Let op! Hierdoor kunnen niet Engelse films en series opeens in het Engels zijn nagesynchroniseerd worden (bijvoorbeeld de serie Dark). Dit kan je dan handmatig in het videoafspeelmenu fixen door op het audio icoon te drukken en hier de correcte taal te selecteren.
 • Gebruik je Trakt? Dan wordt Seren nu automatisch gekoppeld indien je deze nog niet gekoppeld hebt. Lees wel de opmerking geheel onderaan over de initiële synchronisatie van Trakt data in het geval je niet eerder Seren hebt gekoppeld.
 • Het IPTV Channels menu heeft een nieuwe zoekfunctie naar films in het Video On Demand aanbod:
 • Na de update worden nu ook WiFi instellingen behouden. Mocht je via WiFi verbonden zijn dan wordt deze verbinding hersteld na een reboot nadat de update is afgerond.

Tips voor vlak na de update

Direct na de update kan de box tijdelijk even traag zijn. Laat de box vooral even zijn ding doen, hij is namelijk allerlei bestanden aan het ophalen zoals iconen en andere artwork. Dit zal een eenmalige vertraging zijn direct na de update.

In het geval je IPTV hebt zal je wat meer geduld nodig hebben. De box zal direct na de update de IPTV data bijwerken (kanalen overzicht, de programmagids en de bibliotheek met het Video On Demand aanbod in het pakket).

Het kan als je IPTV of Trakt gebruikt gebeuren dat de box na de update bij “Skin Shortcuts, Writing menu..” bij 100% blijft steken. In dat geval geen nood: voer een Reload skin uit door middel van deze stappen:

 • In het hoofdmenu druk op de rechterpijl op de afstandsbediening
 • Onderaan het beeld komt het afsluit menu. Kies hier de 3e icoon: Reload skin

Het beeld past niet op je TV scherm?

Het kan voorkomen dat het beeld na de update niet helemaal op het scherm past. De beste oplossing is een instelling op je TV aan te passen zodat het volledige beeld wordt getoond (Screen Fit). Met deze oplossing blijft het beeld altijd goed. Ook na de volgende update. Bij een Samsung TV doe je dit door:

 • Druk op de afstandsbediening van je (Samsung) TV op de Menu knop
 • Kies hier de optie: Picture
 • En vervolgens: Picture Size
 • Selecteer hier: Screen Fit

Lukt dit niet dan kan je de beeldinstelling op de box aanpassen aan de hand van deze beeld kalibratie instructies.

Specifiek voor Trakt gebruikers

Maak je gebruik van Trakt? Dan wordt nu Seren sinds deze release automatisch aan Trakt gekoppeld. Het My Trakt menu zal nu OpenMeta gebruiken (in plaats van MetalliQ) en vanuit hier kan je eerst een film, serie of aflevering kiezen en dan krijg je de optie om een add-on te kiezen voor het zoeken naar streams.

Heb je Real-Debrid? Dan We raden aan Seren te gebruiken als My Trakt menu provider.Tevens wordt aangeraden om Venom, Scrubs v2 en Exodus Redux aan Trakt te koppelen. Gebruik hiervoor de optie Trakt Settings op de Settings pagina.

Seren Trakt Synchronisatie

Indien je niet eerder Seren aan Trakt hebt gekoppeld zal Seren vragen om een synchronisatie uit te voeren. Stel dit in het begin uit! De box heeft het na de update te druk met het binnenhalen van data. Vooral wanneer je een IPTV aansluiting hebt. Voer de Seren Trakt Synchronisatie later uit, bijvoorbeeld na de volgende herstart. Geen zorgen, de box zal je eraan herinneren. Heb dan wel even geduld! Afhankelijk van de grootte van je Trakt bibliotheek kan het enkele minuten duren. Gelukkig is dit eenmalig nodig.

Traag internet? Verlaag de maximale resolutie van streams

Het kan soms gebeuren dat je een trage internetverbinding hebt op de box, bijvoorbeeld omdat je een goedkoop internet pakket hebt, zoals een instap ADSL pakket. Of er is sprake van slecht WiFi ontvangst op de box. Dan kan dit problemen zorgen tijdens het afspelen van streams.

De box gaat namelijk op zoek naar streams van de hoogste kwaliteit (4K) en add-ons zoals Seren gaan deze zelfs automatisch afspelen, ongeacht of je internetverbinding het aankan.

Uiteraard is de beste oplossing een snelle internetverbinding en de box aansluiten met behulp van een internetkabel. Maar we begrijpen uiteraard dat dit niet in alle gevallen mogelijk is.

Gelukkig biedt MediaStax hier een oplossing voor. Je kan op de box centraal instellen wat de maximale resolutie is van de aangeboden streams. Hierbij heb je direct inzicht in wat hierbij de vereisten zijn van je internetverbinding, inclusief een optie om deze direct op de box te testen. Hierbij gaat wel de beeldkwaliteit omlaag, maar je kan tenminste wel kijken met de verbinding die je hebt.

Volg hiervoor de volgende stappen op een MediaStax box:

 • Ga in het hoofdmenu naar beneden naar de pagina: Settings (klik er niet op)
 • Klap met de rechterpijl op de afstandsbediening het menu uit
 • Kies hier: Advanced Settings
 • En selecteer hier de optie: Limit maximum stream resolution in case of slow internet
 • Kies de pop-up “Limit maximum stream resolution in case of slow internet“: Change maximum resolution streams / bandwidth usage (standaard staat deze op 4K)
 • Selecteer de maximale resolutie die past bij je gemeten bandbreedte

Je internetsnelheid kan je met dezelfde advanced setting testen, daar staat ook vervolgens wat je snelheid minimaal zou moeten zijn voor de ingestelde maximale beeldkwaliteit.

De instelling om de maximale resolutie aan te passen geldt alleen voor streams die van add-ons afkomstig zijn. De IPTV streams staan hier los van en kunnen niet in kwaliteit worden aangepast. Gelukkig worden zenders vaak in HD (720P) en FHD (1080P) aangeboden. Over het algemeen wordt een download snelheid van minimaal 35 Mbps aanbevolen voor IPTV. Dit ligt hoger dan voor 1080P streams van films en series omdat voor live video een andere videocompressie wordt toegepast.