Update server gewijzigd: handmatige fix nodig

Wat is er aan de hand?

Sinds maart 2023 kunnen MediaStax boxen kunnen geen verbinding meer maken met de MediaStax update server. Hierdoor werken er een aantal zaken niet meer, zoals:

 • Automatische updates checken direct na opstarten
 • MediaStax Box Updater kan geen verbinding maken met de update server
 • Wipe and Reset (bij Advanced Settings) kan geen herinstallatie uitvoeren
 • Trakt Settings geeft een foutmelding
 • Via IPTV Settings kunnen er geen accounts worden aangesloten, ook werkt verversen van het VOD aanbod niet.
 • Het verversen van de VOD bibliotheek uit het IPTV pakket zorgt voor problemen

Boxen die na 15 maart 2023 zijn aangeschaft hebben dit probleem niet omdat daarop de fixen al zijn uitgevoerd.

Wat was de oorzaak?

MediaStax boxen halen informatie op zoals de laatste updates en addon configuratie settings van een MediaStax update server. De hostingpartij waar deze server staat heeft in maart 2023 een wijziging doorgevoerd waardoor een specifiek type verbindingen niet meer ondersteund wordt. Hierdoor kunnen de boxen geen updates meer ontvangen en geven een aantal functies foutmeldingen.

Wat is de oplossing?

MediaStax heeft een fixes in de software van de boxen voor het probleem ontwikkeld. Echter, deze worden niet automatisch op de boxen uitgerold vanwege het ontbreken van een verbinding met de update server.

Om het probleem op te lossen moeten er dus enkele handmatige handelingen op de box worden uitgevoerd. Eerst zal er een verbinding met de nieuwe MediaStax update server worden gelegd om vervolgens een fix-bestand naar de box te kopieren. Eenmaal op de box geplaatst kan het fix programma worden uitgevoerd. De programmatuur van de box wordt hierdoor aangepast zodat deze nu met de nieuwe MediaStax update server communiceert.

Neem contact op met MediaStax via onderstaand formulier om stap voor stap instructies te ontvangen voor je box:

Nieuwe automatische update: Venom en FEN fixes

Er zijn eind half november 2021 weer nieuwe automatische updates uitgerold voor MediaStax boxen.

Als eigenaar van een MediaStax box krijg je automatisch software fixes door, je hoeft hier geen extra handelingen voor te verrichten afgezien van de box op te starten. Hierna krijg je de volgende melding te zien en er zullen enkele updates voorbij flitsen.

De fixes werken tevens op alle oudere Kodi 17 boxes zoals de MediaStax X96, X95 Pro, Q-Box. De verwachting voor de toekomst is dat er steeds minder te fixen valt voor Kodi 17. Veel Kodi 17 add-ons worden niet meer door ontwikkelaars onderhouden. Met een nieuwe box draai je een recentere Kodi versie blijf je hiermee bij.

Pas na deze update zal Venom weer streams tonen en FEN weer werken. Natuurlijk mits er een Real-Debrid account is gekoppeld aan de box en deze nog geldig is (Premium periode is actief). Mocht je hierna nog problemen ervaren raden we aan je Real-Debrid account opnieuw te koppelen aan de box middels het icoon “Real-Debrid Settings” op de Settings pagina in het hoofdmenu.

Nieuwe volgorde van add-ons bij het afspelen

Als je een film of aflevering wil afspelen ziet je nu een andere sortering van addon’s. De add-ons staan nu gesorteerd op de volgorde van de beste add-ons op dit moment:

MediaStax raadt gebruikers van oudere (Kodi 17) boxen meer gebruik te maken van FEN dan Venom. Op Kodi 17 komt het wel eens voor dat Venom geen streams vind voor TV series.

Zoek scherm in FEN is veranderd

Als je op zoek gaat naar streams met FEN zal je in plaats van een melding bovenin het scherm een zoekscherm zien. Je zal merken dat FEN razend snel zoekt en snel met resultaten komt.

Nieuwe pagina layout van gevonden streams in Venom en FEN

De schermen waarin je een stream kan kiezen bij Venom en FEN zien er wat anders uit. Ze zijn beter leesbaar en bevatten wat meer informatie over elke gevonden stream.

Laatste Kodi 18 en 17 versies van Venom en FEN

De ontwikkelaars van de Venom en de FEN add-ons hebben onlangs updates uitgebracht waardoor de laatste versies van deze aad-ons enkel werken op Kodi 19 en niet meer op Kodi 18 en 17. MediaStax heeft in deze automatische update ervoor gezorgd dat de laatste werkende versies werken op de software van de boxen. Naast het feit dat hierdoor Venom en FEN weer goed werken, krijgen deze add-ons dus ook een flinke update.

Status Kodi 19 update op MediaStax boxen

MediaStax is bezig met de ontwikkeling van een Kodi 19 versie van de software voor de boxen die nu op Kodi 18 draaien (de X96 Max Plus en de X96 Max). Er kan nog geen exacte termijn worden afgegeven wanneer deze grote update zal worden uitgebracht. Op basis van het werk dat nog te doen is zal dit ergens in 2022 worden. Er moet namelijk veel code herschreven worden omdat Kodi 19 niet meer met Python 2 als programmeertaal werkt, maar met Python 3. Dat is arbeidsintensief, ook vanwege het testen.

Dat geldt ook voor de ontwikkelaars van veel add-ons die de zich nu meer gaan richten op het uitbrengen van updates alleen voor Kodi 19 op Python 3. MediaStax blijft zich inzetten om de boxen die op Kodi 18 en 17 draaien optimaal te ondersteunen, daarvan is deze update het bewijs. Voor Kodi 17 wordt dat echter steeds moeilijker.

Nieuwe automatische update: Trakt Settings & YouTube

Er zijn eind oktober 2021 weer nieuwe automatische updates uitgerold voor MediaStax boxen.

Als eigenaar van een MediaStax box krijg je automatisch software fixes door, je hoeft hier geen extra handelingen voor te verrichten afgezien van de box op te starten. Hierna krijg je de volgende melding te zien en er zullen enkele updates voorbij flitsen.

De fixes werken tevens op alle oudere Kodi 17 boxes zoals de MediaStax X96, X95 Pro, Q-Box. De verwachting voor de toekomst is dat er steeds minder te fixen valt voor Kodi 17. Veel Kodi 17 add-ons worden niet meer door ontwikkelaars onderhouden. Met een nieuwe box draai je een recentere Kodi versie blijf je hiermee bij.

YouTube fix

Bij YouTube zijn er wijzigingen doorgevoerd waardoor de YouTube Kodi add-on geen goede verbinding meer kon leggen met als gevolg dat video’s met veel bufferen en horten en stoten afspeelden. Naast dat hierdoor videos kijken die van YouTube afkomstig zijn niet te doen was, was ook de beeldkwaliteit erg laag. Dit betreft een Kodi-breed probleem op dit moment en staat los van op welke hardware je Kodi draait. Voor Kodi 17 boxen heeft MediaStax een fix van specifieke settings uitgebracht zodat ook hier deze update werkt.

De Kodi YouTube add-on ontwikkelaars hebben een update uitgebracht, deze wordt door de Kodi add-on update functie automatisch uitgerold. Hierdoor spelen YouTube streams weer vlot af. Als extra bonus spelen trailers bij films en series nu ook weer soepel af.

Mocht deze update nog niet zijn verwerkt dan kan je dit op de volgende wijze forceren. De update zal altijd automatisch verwerkt worden, maar soms wordt de timing uitgesteld:

 • Ga in het hoofdmenu naar de pagina: Video Add-ons
 • Navigeer met de pijlen op de afstandsbediening naar het kleine puzzelstuk icoontje bovenin (Add-on browser)
 • Druk op de afstandsbediening op de linker pijl, er zal een menu links uitklappen
 • Kies hier: Check for updates
 • Indien in de lijst links de optie “Available updates” erbij komt, navigeer hiernaar toe en klik er (staat dit er niet, dan ben je al bij met Kodi Add-on updates)
 • Klik op de YouTube update om deze update te forceren

Trakt Settings update

Voor de gebruikers die een Trakt account op de box hebben ingesteld om online favoriete films en series te beheren is er goed nieuws: de MediaStax functie om Trakt te koppelen (Trakt Settings) heeft een update gekregen!

Het openen van deze functie gaat nu een stuk vlotter. Je krijgt geen meldingen meer over het scannen van add-ons. Ook werkt het koppelen van Trakt aan Venom en FEN weer. Deze add-ons gebruiken nu andere settings en delen specifieke instellingen zoals die van Trakt met elkaar. Door deze wijzigingen was het koppelen met Venom en FEN aan Trakt stuk gegaan. Als je nu bijvoorbeeld Venom aan Trakt koppelt met de MediaStax Trakt Settings functie, dan wordt automatisch FEN ook gekoppeld (en visa versa). Dat scheelt je weer een add-on koppelen!

Door het koppelen van je favoriete add-ons aan Trakt wordt bijgehouden welke films en afleveringen je hebt gekeken met deze add-ons. Hierdoor staan er op My Trakt pagina in het hoofdmenu altijd de volgende afleveringen klaar van je series. Anders zal je handmatig de kijkstatus moeten bijhouden.

Xvid Codec melding = Nep-stream

Krijg je wel eens de bovenstaande melding te zien op de box? Wees gerust, er is niets mis met de box. Je hebt een zogenaamde ‘nep-stream’ te pakken. De MediaStax boxen zijn namelijk uitgerust met alle gebruikelijke video codecs en zal nooit dit soort berichten tonen.

Nep-stream te pakken!

De software op een MediaStax box zoekt op het internet naar beschikbare streams voor films. In dit geval komt de software met een stream die bewust verkeerd is gelabeld door partijen met snode bedoelingen zoals misbruik van je computer en gegevens.

De verkeerd gelabelde video toont enkel een beeld met een ogenschijnlijke technische melding en instructies om iets te doen. Deze video is oorspronkelijk afkomstig is van een website die computer gebruikers probeert te verleiden om malware te installeren. Je komt nep-streams tegen bij films die net uitgebracht zijn en daardoor extra gewild zijn om te kijken.

Veilig kijken met een MediaStax box

Met een MediaStax box loop je niet het risico om gehackt te worden op deze wijze. Het vermelde ReadMe.txt bestand en ook de malware wordt niet gedownload door MediaStax boxen, noch zou deze werken op de Linux software op de boxen. Je bent goed beschermd tegen deze duistere praktijken. Sterker nog, de oorspronkelijke website waar deze ‘exploit’ van afkomstig is wordt niet eens benaderd, je maakt namelijk gebruik van de servers van Real-Debrid. Tenminste, als je een Real-Debrid Premium account hebt ingesteld op de box (dat is eigenlijk een must!).

Vertaal naar: “Deze film is nog niet beschikbaar”

Het is natuurlijk irritant dat deze video’s soms worden afgespeeld. Wees er in ieder geval van bewust dat het om nep-streams gaat. Je wilt namelijk iets kijken wat nog niet beschikbaar is. Anders was er een beter aanbod van streams geweest en had deze stream hoogstens helemaal onderaan een lange lijst van gevonden resultaten gestaan.

Vaak zijn deze nep-streams op voorhand te herkennen aan de grootte van het video bestand die bij de gevonden stream wordt getoond. Het is namelijk erg onwaarschijnlijk dat een film van rond de 2 uur van 4K kwaliteit met Dolby Atmos geluid kleiner is dan 1 GB. Dat zou ook op een heel erg beperkte kwaliteit duiden.

De stelregel is: zodra een film op een streamingplatform zoals bijvoorbeeld Netflix, HBO Max, Amazon Prime uit is, óf uit is gebracht in de VS op Blu-ray of DVD dan is de film ook op de box beschikbaar (met een Real-Debrid Premium account).

Kijk je naar een XVID Codec of een soortgelijke melding als je een film afspeelt? Dan is het een signaal om nog even geduldig te zijn en wellicht de film op je watchlist te zetten voor later.

Nieuwe automatische updates: Real-Debrid, OpenMeta

Er zijn begin september 2021 weer nieuwe automatische updates uitgerold voor MediaStax boxen.

Als eigenaar van een MediaStax box krijg je automatisch software fixes door, je hoeft hier geen extra handelingen voor te verrichten afgezien van de box op te starten. Hierna krijg je de volgende melding te zien en er zullen enkele updates voorbij flitsen.

Real-Debrid Setup fix

Er is een probleem opgelost rondom het (her-)koppelen van een Real-Debrid Premium account aan de box. Deze werkte op de Kodi 18 versie van de software niet goed omdat de gebruikte Real-Debrid koppelfunctionaliteit van Seren onder de moterkap was gewijzigd.

De Real-Debrid koppelfunctie is geheel herzien door MediaStax en die van Seren wordt niet meer gebruikt. Hierdoor werkt het inmiddels foutloos, sneller, gebruiksvriendelijk en betrouwbaarder. Je kan weer je Real-Debrid Premium account in één keer koppelen op een MediaStax box. De software zorgt ervoor dat alle add-ons optimaal worden ingesteld voor het gebruik van Real-Debrid.

Fixes specifiek voor oudere (Kodi 17) boxen

De volgende fixes zijn met name relevant voor de oudere boxen die nog op Kodi 17 draaien. Deze kunnen niet met de laatste software mee en moeten het doen met add-ons niet niet meer door de ontwikkelaars ervan ondersteund worden. Het is een kwestie van tijd dat er allerlei zaken slechter gaan werken op deze software. MediaStax zal fixes uitrollen waar mogelijk, maar het advies voor de langere termijn is over te stappen op een MediaStax Kodi 18 box (de X96 Max Plus).

OpenMeta updates (MediaStax exclusief)

Deze add-on leverde regelmatig vervelende “OpenMeta error” meldingen. MediaStax heeft een aantal problemen in deze add-on zelf gefixt waardoor deze meldingen voorlopig zullen wegblijven.

Ook zorgt deze fix ervoor dat alle TV series weer afspeelbaar zijn onder Kodi 17 via het Featured menu, TV Show Library of direct via OpenMeta. Sommige series kon de verouderde Kodi 17 software namelijk niet meer via OpenMeta afspelen omdat de film- en serie data die afkomstig is van The Movie Database is gewijzigd en OpenMeta kon hier niet mee omgaan.

Fix voor Venom

Als je een film wilde afspelen op een Kodi 17 box via het Featured menu, Movie Library of direct via OpenMeta en vervolgens Venom koos werden er wel beschikbare streams gevonden, maar geen enkele wilde afspelen. De oorzaak van dit probleem is gevonden en gefixt.

Dit probleem komt in een heel specifiek geval ook voor op de nieuwe Kodi 18 boxen als je bij een film op de menu-knop op de afstandsbediening drukt en ervoor koos deze via OpenInfo of OpenMeta te benaderen.

Seren update notificatie uitgezet

De add-on Seren bleef bij elke start melden dat er updates beschikbaar waren. Hoewel dit correct is, zijn deze updates niet beschikbaar voor de Kodi 17 versie van Seren. Seren draait op MediaStax Kodi 17 boxen dankzij enkele door MediaStax gemaakte aanpassingen aan de Seren software. Deze versie van Seren kan niet meer mee met de reguliere updates.

Automatische MediaStax update voor Seren 2.0 problemen

De add-on Seren heeft deze maand een grote update gekregen naar versie 2.0. De ontwikkelaar heeft de code hiervoor vrijwel geheel opnieuw opgezet zodat Seren nog sneller streams vindt voor je favoriete films en series. Er zijn diverse verbeteringen doorgevoerd en een nieuw logo geïntroduceerd. Ook is de eerste stap gemaakt om Seren compatible te maken voor toekomstige nieuwe versies van Kodi.

Helaas zijn er enkele veranderingen in Seren 2.0 die problemen veroorzaken zoals het wegvallen van tekst en omgang met de clouddienst Trakt. MediaStax heeft een automatische update uitgerold waarin deze problemen zijn opgelost. Mocht je de update nog niet hebben gehad op je box: voer een herstart uit en je zal zien dat er melding op het scherm komt dat de update wordt uitgevoerd. Dit zal ongeveer 1 minuut duren.

Seren 2.0 werkt niet meer op Kodi 17 (maar wel bij MediaStax)

De ontwikkelaar heeft de support gedropt voor Kodi 17. Op dit moment werkt formeel Seren alleen maar op Kodi 18. Deze versie van Kodi draait enkel op de nieuwere X96 Max (Plus) boxen. Op boxen die op Kodi 17 draaien was het niet mogelijk de Seren add-on te openen, men kreeg een foutmelding. Ook werden er geen streams meer werden afgespeeld met Seren. Het scherm bleef vast staan op het zoekscherm.

MediaStax heeft gelukkig een patch ontwikkeld waardoor Seren 2.0 wel werkt op Kodi 17. Deze fix wordt automatisch op je box uitgerold via een MediaStax update na het opstarten. Deze fix is uniek voor MediaStax boxen. We blijven er immers voor zorgen dat onze gebruikers zo lang mogelijk de boxen kunnen gebruiken onder de continue veranderingen die er in het Kodi landschap plaatsvinden.

Bug rondom wegvallen tekst in Seren schermen

Na de update van Seren viel er tekst weg in diverse schermen. Tijdens het zoeken naar streams werd na de Seren 2.0 update niet meer getoond hoeveel resultaten er gevonden waren en welke stream er nu werd afgespeeld. Je kon dus niet zien of er een 4K stream opstartte of een 1080P stream bijvoorbeeld.

Ook had deze tekst-bug invloed op het koppelen van Real-Debrid, hier gebruikt de software op de box Seren als koppelpunt. Door deze bug werd de koppelcode niet getoond op het scherm waardoor Real-Debrid koppelen niet op deze manier mogelijk was. Ook dit probleem is opgelost op de box, de MediaStax update bevat de correcte instelling voor het tonen van tekst voor Seren.

Meldingen rondom Trakt

Na de Seren 2.0 update is het mogelijk dat je meldingen ziet dat de Trakt API key voor Seren is ingetrokken. Negeer deze meldingen door op de return knop te drukken op de afstandsbediening en herstart de box. Als deze melding terug blijft komen koppel in dat geval je Trakt account geheel opnieuw aan de box. Dit zal het probleem over het algemeen oplossen. De oorzaak hiervan is dat Seren vlak na de Seren 2.0 update de dienst Trakt aan het overbelasten was vanwege een bug in de code. Alle gebruikers van de Seren add-on waren de website van Trakt aan het overbelasten en aan de kant van Trakt hebben ze daarvoor maatregelen genomen. De bug in Seren is inmiddels gefixt door de ontwikkelaar, maar soms kan deze hardnekkige melding direct na een update op het scherm komen.

Indien je geen Trakt gebruikt op de box voor het beheren van je bibliotheek van films en series in cloud dan zal de box na het opstarten melden dat Seren een probleem heeft met de koppeling met Trakt. De ontwikkelaar van Seren werkt op het moment van schrijven aan een oplossing van deze bug. Het is dus een kwestie van wachten tot dat deze melding niet meer komt. Met andere woorden, je kan deze melding negeren. De box werkt verder naar behoren.

In het geval je wel Trakt gebruikt zal de box je direct na de Seren 2.0 update vragen een Trakt synchronisatie uit te voeren. Voer dit uit en heb even geduld, afhankelijk van hoe groot je bibliotheek is. Deze actie is éénmalig en laat vooral de box even rustig zijn ding doen. Dit komt later de snelheid van Seren rondom het tonen van informatie uit Trakt ten goede.

Mocht je na de update nog steeds Seren error meldingen krijgen?

Voer de volgende stappen uit, dit fixt 90% van de resterende problemen met Seren 2.0:

 • Ga in het hoofdmenu naar: Video Add-ons (en klik erop)
 • In de lijst van video add-ons navigeer naar: Seren (klik er niet op)
 • Druk op de menu knop op de afstandsbediening (3 liggende streepjes schuin onder de OK knop)
 • Links klapt er een menu uit, kies hier: Settings
 • In het venster “Settings – Seren“, navigeer naar beneden naar de sectie: Shortcuts
 • Druk hier op: Clear Cache (en bevestig de keuze)
 • Druk vervolgens op: Clear Local Torrent Cache (en druk in het pop-up venster op OK)
 • Verlaat de het venster “Settings – Seren

Hierna zou Seren weer overzichten van films en series moeten tonen, zonder foutmeldingen, bijvoorbeeld onder Trending Movies.

Samengevat

De Seren 2.0 update is een grote update waar nog wat kinderziektes in zitten. Vele hiervan zijn door de Seren ontwikkelaar opgelost. Samen met de fixes van MediaStax zorgt dit ervoor dat Seren weer optimaal werkt. Dit is ook het geval op de oudere Kodi 17 boxen van MediaStax dankzij de MediaStax specifieke updates. Dit is uniek omdat Seren 2.0 nu niet meer werkt op Kodi 17 op andere installaties en hardware.

Nieuwe automatische update voor Venom & FEN

Sinds eind september 2020 werken de add-ons Venom en FEN niet goed. Deze add-ons melden dat Real-Debrid niet gekoppeld was of dat er geen streams beschikbaar waren, ondanks dat er soms tijdens het zoeken er verschillende werden geteld. Ook kwamen er regelmatig foutmeldingen op het scherm over Venom en FEN. Veel Kodi gebruikers hebben hier op dit moment problemen mee en zonder specifieke Kodi kennis zijn deze problemen niet eenvoudig op te lossen.

Als eigenaar van een MediaStax box hoef je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Je hoeft namelijk niets te doen. MediaStax heeft op 16 oktober 2020 een fix uitgebracht en deze wordt automatisch uitgerold op MediaStax boxen, direct na het opstarten, dankzij de specifieke MediaStax software. Hierna werken Venom en FEN beter dan tevoren, mits je een Real-Debrid Premium aan de box hebt gekoppeld. Bij boxen die nieuw worden geleverd is deze fix al uitgevoerd.

Grote wijzigingen in Venom en FEN

De ontwikkelaars van Venom en FEN hebben grote aanpassingen in deze add-ons doorgevoerd. Er wordt namelijk geheel af gestapt van gratis streams. Er wordt nu, net als bij Seren, enkel gebruik gemaakt van Real-Debrid Premium streams. Dit besluit is genomen omdat de kwaliteit van gratis streams de laatste jaren erg achteruit is gegaan. Daarnaast duurde het zoeken naar gratis streams erg lang, waardoor Venom en FEN traag werden, op het randje van onbruikbaar.

Naast het niet meer zoeken naar en gebruiken van gratis streams is de wijze waarop Real-Debrid wordt gebruikt geheel aangepast, inclusief de wijze waarop Venom en FEN zoeken naar (Real-Debrid) streams. Al deze aanpassingen zorgde ervoor dat deze add-ons niet meer met oude settings konden omgaan waardoor het koppelen van Real-Debrid via de MediaStax Real-Debrid Settings functionaliteit niet meer werkte voor Venom en FEN.

Automatische MediaStax update

MediaStax heeft de Real-Debrid Settings functionaliteit aangepast. Indien je al een Real-Debrid Premium account gekoppeld hebt aan de box, dan stelt deze update Venom en FEN weer optimaal in. Daarnaast zijn er diverse kleine aanpassingen in de software doorgevoerd zodat Venom en FEN weer soepeler dan ooit werken.

Na het opstarten zal eenmalig een melding “MediaStax software update” op het scherm te zien zijn. De automatische software update wordt dan uitgevoerd. Na ongeveer een halve minuut zal de box om vragen een herstart vragen.

Daarna kan je weer gebruik maken van Venom en FEN. Nogmaals, deze add-ons werken nu alleen als je een Real-Debrid Premium account hebt gekoppeld aan de box. Maar, wie heeft dit tegenwoordig niet?

Heb je een VPN nodig om veilig te streamen?

Websites en reclames overspoelen ons tegenwoordig met advies om VPN diensten af te nemen om hiermee onze privacy en veiligheid te garanderen. Er wordt erg op angst gespeeld om deze dienstverlening te verkopen. Dit kom je vooral tegen op websites over Kodi, daar wordt het gebruik van specifieke VPN’s flink gepusht. Dit komt omdat deze websites reclame inkomsten krijgen in de vorm van commissies voor elke aangeleverde verkoop. Dit geeft helaas een erg scheef beeld, hierdoor lijkt het namelijk dat het gebruiken van een VPN met Kodi verplicht is en dat je grote risico’s loopt als je geen VPN hebt.

Een VPN (Virtual private network) is een betaalde dienst die de privacy van je internetverkeer extra beveiligd en wel zodanig dat het voor derde partijen niet te zien is waar je precies zit. Je bent hierdoor niet traceerbaar tot je echte IP adres. Deze dienst wordt door meerdere leveranciers geleverd (bijvoorbeeld Private Internet Access en NordVPN) en is te installeren op meerdere apparaten zoals je mobiel, tablet, PC, en SmartTV box.

Om meteen met de deur in huis te vallen: op MediaStax boxen heb je geen VPN nodig. Dat scheelt je kosten en het nodige geregel.

Geen BitTorrent: geen risico op boetes

Wat is namelijk het geval: MediaStax boxen maken geen gebruik van het BitTorrent protocol.

Wat is het probleem met BitTorrent? Met BitTorrent wordt er gedownload en tegelijkertijd, wat er reeds binnen is gehaald, geüpload vanaf je IP adres. Omdat je als het ware aan het uitzenden bent, ben je vindbaar voor instanties die particulieren vervolgen voor het bekijken van films en series buiten de reguliere kanalen om. Tenzij je maatregelen neemt en je werkelijke IP maskeert door al het verkeer via een ander IP adres te leiden middels een VPN. Dit probleem speelt geen rol bij MediaStax boxen, deze nemen enkel streams af. Dit betreft enkel ontvangen van data, éénrichtingsverkeer dus.

Geen gevoelige data op de box plus veilige software

Het gebruik van een MediaStax box is ook veilig omdat er geen gevoelige (privé) informatie op de box staat zoals persoons- of creditcardgegevens of toegang tot email. Er valt botweg niets te halen. Dit is anders bij computers, laptops, tablets en Android boxen waar al gauw andere gegevens op staan.

Daarnaast is de Linux software op de box erg veilig en niet gevoelig voor virussen en malware. De software op de box wordt ook wordt actief onderhouden en krijgt regelmatig updates. Android boxen daarentegen draaien op een in China aangepaste versie van Android die bij aanschaf al verouderd is en nauwelijks tot geen updates krijgen. Dit leidt tot de nodige spreekwoordelijke achterdeuren waardoor onbekenden naar binnen kunnen komen.

Geen VPN nodig voor toegang tot de beste verzameling van films en series

Met een VPN dienst is het mogelijk het anonieme IP adres dat naar buiten toe zichtbaar is in een ander land te plaatsen. Er zijn mensen die specifiek een VPN dienst afnemen om hiermee toegang te krijgen tot de Amerikaanse versie van Netflix. In Amerika komen op Netflix films en series eerder uit en is de bibliotheek met films en series driemaal zo groot. Daarnaast zijn een aantal streamingdiensten helemaal niet beschikbaar in Nederland zoals bijvoorbeeld Hulu, CBS All Access en DC Universe.

Op MediaStax boxen zijn vrijwel alle films en series beschikbaar, ongeacht van welk streamingdienst deze afkomstig zijn en uit welk land. Er zijn dus geen ingewikkelde constructies nodig via VPN verbindingen.

Enige voorwaarde is dat de film of serie zodanig populair is dat het daardoor vindbaar is op diverse (BitTorrent) downloadsites. In dat geval kan je ervan uitgaan dat het ook beschikbaar op de box. Dit betreft natuurlijk ook films en series die op reguliere (buitenlandse) TV zenders uitkomen of op Blu-ray/DVD zijn uitgebracht.

Samengevat: streamen op MediaStax boxen is veilig en simpel

Een MediaStax box neemt enkel streams af, er wordt niets opgeslagen of gedeeld. Hierdoor is je IP adres niet te traceren door instanties. Ook is de onderliggende Linux software erg veilig. Dit samen met het feit dat de box geen gevoelige gegevens bevat maakt het streamen veilig. Ook heb je toegang tot vrijwel alle films en series ongeacht uit welk streamingdienst die beschikbaar is, inclusief films die wereldwijd op Blu-ray zijn uitgekomen.

Overigens, de beste oplossing voor het streamen met de box is het nemen van een Real-Debrid Premium account. Hiermee heeft de box toegang tot de beste streams vanaf een veilige locatie via een beveiligde verbinding. Deze streams zijn door deze leverancier via een slim systeem reeds gedownload van de bekendste Torrent websites. Je geniet van het brede aanbod dat men via BitTorrent zou krijgen en de beste kwaliteit video, zonder de risico’s te lopen of extra maatregelen te nemen die bij het downloaden van Torrents hoort.

Met andere woorden, je loopt geen risico om een rechtszaak of boete op te lopen. Ook loop je geen risico op gehackt te worden en persoonlijke data te lekken aan partijen met snode bedoelingen. Daarnaast zijn Real-Debrid streams beveiligd en anoniem. Een VPN gebruiken op de box is hierdoor niet nodig.

Toch een VPN willen gebruiken?

Wil je desondanks toch achter een VPN zitten? Geen probleem, MediaStax boxen ondersteunen de meeste VPN providers. Echter, we raden met klem Private Internet Access (PIA) aan. Dit is de enige VPN die werkt in combinatie met Real-Debrid. Bij andere VPN providers werkt Real-Debrid niet en riskeer je dat je Real-Debrid account wordt geblokkeerd. Het voordeligst is om meteen 2 jaar af te nemen, dit kost 65 Euro (omgerekend is dit gemiddeld 2,70 Euro per maand). Let er wel op dat dit om een abonnement gaat die automatisch verlengt wordt totdat je het opzegt. En nee, we krijgen voor deze aanbeveling geen commissie.

Let wel, dat het gebruiken van een VPN een nadeel heeft. Namelijk de internet snelheid op je box wordt hierdoor iets lager. De snelheid die de VPN provider levert bepaalt namelijk de maximale snelheid op de box, daar zit immers nu de bottleneck. Dit kan problemen opleveren bij het streamen van video met erg hoge kwaliteit zoals 4K. 

Een VPN stel je via de volgende procedure in op een MediaStax box:

 • In het hoofdmenu van een MediaStax box naar: Settings (klik er niet op)
 • Met de pijltjesknoppen op de afstandsbediening navigeer naar rechts naar het icoon: VPN Settings (klik er op)
 • Ga vervolgens naar: Settings (bovenaan)
 • Bij VPN Configuration, kies je VPN Provider, bijvoorbeeld Private Internet Access
 • Voer bij User name je gebruikersnaam van je account bij je VPN provider in
 • Voer bij Password je wachtwoord van je account bij je VPN provider in
 • Ga nu naar: VPN Connections sectie van de instellingen
 • Kies hier: First VPN connection (optionally used to auto connect during boot)
 • Kies de server waarmee je wilt verbinden (en daarmee eventueel het land vanaf waar je internet verbinding vandaan komt)
 • Je kan meer VPN connecties toevoegen in de lijst (maximaal 10 servers zijn toegestaan)
 • Sla de instellingen op door een aantal keren met linkerpijl op de afstandsbediening te klikken om onderaan het settings window op OK te drukken.
 • Herstart de box

Programmeer de afstandsbediening van de box

Word je gek van het gebruiken van meerdere afstandsbedieningen? Heb je de afstandsbediening van je TV en die van de box samen nodig om films en series te gebruiken? Heb je hierbij ook de afstandsbediening van je versterker nodig waar je (surround) geluid uit komt? Geen nood, MediaStax boxen worden geleverd met slimme afstandsbedieningen waardoor je voor het gebruiken van de box enkel één afstandsbediening nodig hebt.

Op de afstandsbediening van de MediaStax X96 Max Plus (en de vorige modellen X96 Max en X95 Pro) bevinden zich een aantal programmeerbare knoppen. Deze zijn te vinden bovenin in het kader “TV Control”. Deze knoppen kunnen functies van andere afstandsbedieningen leren, bijvoorbeeld van die van je TV of van je versterker. Dit maakt een avondje je favoriete films of series kijken nog prettiger, want je hebt maar één afstandsbediening nodig!

Deze knoppen programmeer je met behulp van de volgende eenvoudige instructies. Binnen 1 minuut heb je hiermee de afstandsbediening ingesteld:

 1. Druk op de SET knop voor ongeveer 10 seconden totdat het lampje op de afstandsbediening fel rood gaat schijnen. De ‘leermodus’ is hiermee geactiveerd.
 2. Druk op de knop die je wilt instellen (dat zijn enkel de knoppen in het TV Control kader: AV/TV, Power, VOL+, VOL-), het lampje zal knipperen
 3. Pak de afstandsbediening waarvan je een functie wilt overnemen (bijvoorbeeld de aan/uit knop van je TV of de volume knoppen van je versterker). Plaats deze zodat de ‘ogen’ van de afstandsbedieningen naar elkaar toe wijzen en ongeveer 1 cm van elkaar verwijderd zijn.
 4. Druk op de andere afstandsbediening op de knop die de box afstandsbediening wilt leren.
 5. Zodra de code is gedetecteerd zal het lampje snel knipperen en daarna gaat het weer fel branden. Hiermee wordt aangegeven dat de afstandsbediening de code heeft geleerd én dat de box klaar is om de volgende knop te leren.
 6. Herhaal het leerproces voor de overige knoppen (stap 2 tot en met 5), of als je klaar bent ga door naar de volgende stap.
 7. Druk nogmaals op de SET knop om de ‘leermodus’ te deactiveren

Het kan wel eens voorkomen dat de infrarood code niet goed is ontvangen. Indien een knop niet goed werkt, herhaal het het programmeren ervan. Dit lost in 9 van de 10 gevallen het euvel op.

Een vaak voorkomende instelling van deze knoppen zijn de volgende functies:

 • AV/TV: De Source knop op de TV afstandsbediening, zodat je de TV op het juiste HDMI ingang van de box kan instellen
 • Power: De Power knop van de TV
 • VOL+ / VOL-: De volume knoppen van de TV. Of alternatief, van de versterker waarop de TV is aangesloten indien je een surround sound setup hebt.

Nieuwe Next-Gen MediaStax box: de X96 Max Plus

De nieuwste box van MediaStax is de X96 Max Plus. Deze vervangt het laatste Next-Gen model in het aanbod: de X96 Max. Dit nieuwe model betreft een kleine upgrade boven dit vorige model. Het verschil zit in een nieuwe processor, de S905X3. Het vorige model bevatte de S905X2 processor.

Deze nieuwe processor bevat 4 ARM Cortex-A55 kernen, het vorige model (de X96 Max) maakte gebruik van de ARM Cortex-A53. Deze opzet levert een lager stroomgebruik en een iets betere performance. In theorie is deze nieuwe chip 15% sneller. In de praktijk komt dit slechts neer op een kleine performance verbetering van rond de 3%. Dit komt door de verschillende mix van taken die chip uitvoert als mediacenter in vergelijking tot zwaardere taken waarbij veel rekenkracht voor nodig is zoals 3D games.

Een andere verbetering is dat deze nieuwe processor 8K videos ondersteund in plaats van maximaal 4K. Aangezien er nog nauwelijks 8K video bronnen beschikbaar zijn is dit op dit moment niet erg relevant.

Kortom, de nieuwe X96 Max Plus box levert een kleine verbetering op ten opzichte van de X96 Max. Het verschil is zodanig klein dat het geen reden is om deze te vervangen. Ten opzichte van eerder verkochte modellen zoals bijvoorbeeld de Q-Box en de MXIII-G levert het juist wel een grote stap voorwaarts en raden we een nieuwe box aan als je nog jaren soepel wilt streamen. Dit komt omdat de Next-Gen boxen draaien op Kodi 18 en een verbeterde Linux basis. En uiteraard de betere prestaties van de nieuwe generatie processors en (veel) meer geheugen.

Dit nieuwe model is goed door een uitvoerig test traject gekomen en bevat uiteraard ook de specifieke door MediaStax op maat samengestelde Linux en Kodi software configuratie zodat de box optimaal werkt. De prijs van deze high-end, next generation box is 135 Euro. Dit is dezelfde prijs als het vorige model. Je kan hem direct bestellen op de MediaStax website.