Automatische MediaStax update voor Seren 2.0 problemen

De add-on Seren heeft deze maand een grote update gekregen naar versie 2.0. De ontwikkelaar heeft de code hiervoor vrijwel geheel opnieuw opgezet zodat Seren nog sneller streams vindt voor je favoriete films en series. Er zijn diverse verbeteringen doorgevoerd en een nieuw logo geïntroduceerd. Ook is de eerste stap gemaakt om Seren compatible te maken voor toekomstige nieuwe versies van Kodi.

Helaas zijn er enkele veranderingen in Seren 2.0 die problemen veroorzaken zoals het wegvallen van tekst en omgang met de clouddienst Trakt. MediaStax heeft een automatische update uitgerold waarin deze problemen zijn opgelost. Mocht je de update nog niet hebben gehad op je box: voer een herstart uit en je zal zien dat er melding op het scherm komt dat de update wordt uitgevoerd. Dit zal ongeveer 1 minuut duren.

Seren 2.0 werkt niet meer op Kodi 17 (maar wel bij MediaStax)

De ontwikkelaar heeft de support gedropt voor Kodi 17. Op dit moment werkt formeel Seren alleen maar op Kodi 18. Deze versie van Kodi draait enkel op de nieuwere X96 Max (Plus) boxen. Op boxen die op Kodi 17 draaien was het niet mogelijk de Seren add-on te openen, men kreeg een foutmelding. Ook werden er geen streams meer werden afgespeeld met Seren. Het scherm bleef vast staan op het zoekscherm.

MediaStax heeft gelukkig een patch ontwikkeld waardoor Seren 2.0 wel werkt op Kodi 17. Deze fix wordt automatisch op je box uitgerold via een MediaStax update na het opstarten. Deze fix is uniek voor MediaStax boxen. We blijven er immers voor zorgen dat onze gebruikers zo lang mogelijk de boxen kunnen gebruiken onder de continue veranderingen die er in het Kodi landschap plaatsvinden.

Bug rondom wegvallen tekst in Seren schermen

Na de update van Seren viel er tekst weg in diverse schermen. Tijdens het zoeken naar streams werd na de Seren 2.0 update niet meer getoond hoeveel resultaten er gevonden waren en welke stream er nu werd afgespeeld. Je kon dus niet zien of er een 4K stream opstartte of een 1080P stream bijvoorbeeld.

Ook had deze tekst-bug invloed op het koppelen van Real-Debrid, hier gebruikt de software op de box Seren als koppelpunt. Door deze bug werd de koppelcode niet getoond op het scherm waardoor Real-Debrid koppelen niet op deze manier mogelijk was. Ook dit probleem is opgelost op de box, de MediaStax update bevat de correcte instelling voor het tonen van tekst voor Seren.

Meldingen rondom Trakt

Na de Seren 2.0 update is het mogelijk dat je meldingen ziet dat de Trakt API key voor Seren is ingetrokken. Negeer deze meldingen door op de return knop te drukken op de afstandsbediening en herstart de box. Als deze melding terug blijft komen koppel in dat geval je Trakt account geheel opnieuw aan de box. Dit zal het probleem over het algemeen oplossen. De oorzaak hiervan is dat Seren vlak na de Seren 2.0 update de dienst Trakt aan het overbelasten was vanwege een bug in de code. Alle gebruikers van de Seren add-on waren de website van Trakt aan het overbelasten en aan de kant van Trakt hebben ze daarvoor maatregelen genomen. De bug in Seren is inmiddels gefixt door de ontwikkelaar, maar soms kan deze hardnekkige melding direct na een update op het scherm komen.

Indien je geen Trakt gebruikt op de box voor het beheren van je bibliotheek van films en series in cloud dan zal de box na het opstarten melden dat Seren een probleem heeft met de koppeling met Trakt. De ontwikkelaar van Seren werkt op het moment van schrijven aan een oplossing van deze bug. Het is dus een kwestie van wachten tot dat deze melding niet meer komt. Met andere woorden, je kan deze melding negeren. De box werkt verder naar behoren.

In het geval je wel Trakt gebruikt zal de box je direct na de Seren 2.0 update vragen een Trakt synchronisatie uit te voeren. Voer dit uit en heb even geduld, afhankelijk van hoe groot je bibliotheek is. Deze actie is éénmalig en laat vooral de box even rustig zijn ding doen. Dit komt later de snelheid van Seren rondom het tonen van informatie uit Trakt ten goede.

Mocht je na de update nog steeds Seren error meldingen krijgen?

Voer de volgende stappen uit, dit fixt 90% van de resterende problemen met Seren 2.0:

 • Ga in het hoofdmenu naar: Video Add-ons (en klik erop)
 • In de lijst van video add-ons navigeer naar: Seren (klik er niet op)
 • Druk op de menu knop op de afstandsbediening (3 liggende streepjes schuin onder de OK knop)
 • Links klapt er een menu uit, kies hier: Settings
 • In het venster “Settings – Seren“, navigeer naar beneden naar de sectie: Shortcuts
 • Druk hier op: Clear Cache (en bevestig de keuze)
 • Druk vervolgens op: Clear Local Torrent Cache (en druk in het pop-up venster op OK)
 • Verlaat de het venster “Settings – Seren

Hierna zou Seren weer overzichten van films en series moeten tonen, zonder foutmeldingen, bijvoorbeeld onder Trending Movies.

Samengevat

De Seren 2.0 update is een grote update waar nog wat kinderziektes in zitten. Vele hiervan zijn door de Seren ontwikkelaar opgelost. Samen met de fixes van MediaStax zorgt dit ervoor dat Seren weer optimaal werkt. Dit is ook het geval op de oudere Kodi 17 boxen van MediaStax dankzij de MediaStax specifieke updates. Dit is uniek omdat Seren 2.0 nu niet meer werkt op Kodi 17 op andere installaties en hardware.

Nieuwe automatische update voor Venom & FEN

Sinds eind september 2020 werken de add-ons Venom en FEN niet goed. Deze add-ons melden dat Real-Debrid niet gekoppeld was of dat er geen streams beschikbaar waren, ondanks dat er soms tijdens het zoeken er verschillende werden geteld. Ook kwamen er regelmatig foutmeldingen op het scherm over Venom en FEN. Veel Kodi gebruikers hebben hier op dit moment problemen mee en zonder specifieke Kodi kennis zijn deze problemen niet eenvoudig op te lossen.

Als eigenaar van een MediaStax box hoef je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Je hoeft namelijk niets te doen. MediaStax heeft op 16 oktober 2020 een fix uitgebracht en deze wordt automatisch uitgerold op MediaStax boxen, direct na het opstarten, dankzij de specifieke MediaStax software. Hierna werken Venom en FEN beter dan tevoren, mits je een Real-Debrid Premium aan de box hebt gekoppeld. Bij boxen die nieuw worden geleverd is deze fix al uitgevoerd.

Grote wijzigingen in Venom en FEN

De ontwikkelaars van Venom en FEN hebben grote aanpassingen in deze add-ons doorgevoerd. Er wordt namelijk geheel af gestapt van gratis streams. Er wordt nu, net als bij Seren, enkel gebruik gemaakt van Real-Debrid Premium streams. Dit besluit is genomen omdat de kwaliteit van gratis streams de laatste jaren erg achteruit is gegaan. Daarnaast duurde het zoeken naar gratis streams erg lang, waardoor Venom en FEN traag werden, op het randje van onbruikbaar.

Naast het niet meer zoeken naar en gebruiken van gratis streams is de wijze waarop Real-Debrid wordt gebruikt geheel aangepast, inclusief de wijze waarop Venom en FEN zoeken naar (Real-Debrid) streams. Al deze aanpassingen zorgde ervoor dat deze add-ons niet meer met oude settings konden omgaan waardoor het koppelen van Real-Debrid via de MediaStax Real-Debrid Settings functionaliteit niet meer werkte voor Venom en FEN.

Automatische MediaStax update

MediaStax heeft de Real-Debrid Settings functionaliteit aangepast. Indien je al een Real-Debrid Premium account gekoppeld hebt aan de box, dan stelt deze update Venom en FEN weer optimaal in. Daarnaast zijn er diverse kleine aanpassingen in de software doorgevoerd zodat Venom en FEN weer soepeler dan ooit werken.

Na het opstarten zal eenmalig een melding “MediaStax software update” op het scherm te zien zijn. De automatische software update wordt dan uitgevoerd. Na ongeveer een halve minuut zal de box om vragen een herstart vragen.

Daarna kan je weer gebruik maken van Venom en FEN. Nogmaals, deze add-ons werken nu alleen als je een Real-Debrid Premium account hebt gekoppeld aan de box. Maar, wie heeft dit tegenwoordig niet?

Heb je een VPN nodig om veilig te streamen?

Websites en reclames overspoelen ons tegenwoordig met advies om VPN diensten af te nemen om hiermee onze privacy en veiligheid te garanderen. Er wordt erg op angst gespeeld om deze dienstverlening te verkopen. Dit kom je vooral tegen op websites over Kodi, daar wordt het gebruik van specifieke VPN’s flink gepusht. Dit komt omdat deze websites reclame inkomsten krijgen in de vorm van commissies voor elke aangeleverde verkoop. Dit geeft helaas een erg scheef beeld, hierdoor lijkt het namelijk dat het gebruiken van een VPN met Kodi verplicht is en dat je grote risico’s loopt als je geen VPN hebt.

Een VPN (Virtual private network) is een betaalde dienst die de privacy van je internetverkeer extra beveiligd en wel zodanig dat het voor derde partijen niet te zien is waar je precies zit. Je bent hierdoor niet traceerbaar tot je echte IP adres. Deze dienst wordt door meerdere leveranciers geleverd (bijvoorbeeld Private Internet Access en NordVPN) en is te installeren op meerdere apparaten zoals je mobiel, tablet, PC, en SmartTV box.

Om meteen met de deur in huis te vallen: op MediaStax boxen heb je geen VPN nodig. Dat scheelt je kosten en het nodige geregel.

Geen BitTorrent: geen risico op boetes

Wat is namelijk het geval: MediaStax boxen maken geen gebruik van het BitTorrent protocol.

Wat is het probleem met BitTorrent? Met BitTorrent wordt er gedownload en tegelijkertijd, wat er reeds binnen is gehaald, geüpload vanaf je IP adres. Omdat je als het ware aan het uitzenden bent, ben je vindbaar voor instanties die particulieren vervolgen voor het bekijken van films en series buiten de reguliere kanalen om. Tenzij je maatregelen neemt en je werkelijke IP maskeert door al het verkeer via een ander IP adres te leiden middels een VPN. Dit probleem speelt geen rol bij MediaStax boxen, deze nemen enkel streams af. Dit betreft enkel ontvangen van data, éénrichtingsverkeer dus.

Geen gevoelige data op de box plus veilige software

Het gebruik van een MediaStax box is ook veilig omdat er geen gevoelige (privé) informatie op de box staat zoals persoons- of creditcardgegevens of toegang tot email. Er valt botweg niets te halen. Dit is anders bij computers, laptops, tablets en Android boxen waar al gauw andere gegevens op staan.

Daarnaast is de Linux software op de box erg veilig en niet gevoelig voor virussen en malware. De software op de box wordt ook wordt actief onderhouden en krijgt regelmatig updates. Android boxen daarentegen draaien op een in China aangepaste versie van Android die bij aanschaf al verouderd is en nauwelijks tot geen updates krijgen. Dit leidt tot de nodige spreekwoordelijke achterdeuren waardoor onbekenden naar binnen kunnen komen.

Geen VPN nodig voor toegang tot de beste verzameling van films en series

Met een VPN dienst is het mogelijk het anonieme IP adres dat naar buiten toe zichtbaar is in een ander land te plaatsen. Er zijn mensen die specifiek een VPN dienst afnemen om hiermee toegang te krijgen tot de Amerikaanse versie van Netflix. In Amerika komen op Netflix films en series eerder uit en is de bibliotheek met films en series driemaal zo groot. Daarnaast zijn een aantal streamingdiensten helemaal niet beschikbaar in Nederland zoals bijvoorbeeld Hulu, CBS All Access en DC Universe.

Op MediaStax boxen zijn vrijwel alle films en series beschikbaar, ongeacht van welk streamingdienst deze afkomstig zijn en uit welk land. Er zijn dus geen ingewikkelde constructies nodig via VPN verbindingen.

Enige voorwaarde is dat de film of serie zodanig populair is dat het daardoor vindbaar is op diverse (BitTorrent) downloadsites. In dat geval kan je ervan uitgaan dat het ook beschikbaar op de box. Dit betreft natuurlijk ook films en series die op reguliere (buitenlandse) TV zenders uitkomen of op Blu-ray/DVD zijn uitgebracht.

Samengevat: streamen op MediaStax boxen is veilig en simpel

Een MediaStax box neemt enkel streams af, er wordt niets opgeslagen of gedeeld. Hierdoor is je IP adres niet te traceren door instanties. Ook is de onderliggende Linux software erg veilig. Dit samen met het feit dat de box geen gevoelige gegevens bevat maakt het streamen veilig. Ook heb je toegang tot vrijwel alle films en series ongeacht uit welk streamingdienst die beschikbaar is, inclusief films die wereldwijd op Blu-ray zijn uitgekomen.

Overigens, de beste oplossing voor het streamen met de box is het nemen van een Real-Debrid Premium account. Hiermee heeft de box toegang tot de beste streams vanaf een veilige locatie via een beveiligde verbinding. Deze streams zijn door deze leverancier via een slim systeem reeds gedownload van de bekendste Torrent websites. Je geniet van het brede aanbod dat men via BitTorrent zou krijgen en de beste kwaliteit video, zonder de risico’s te lopen of extra maatregelen te nemen die bij het downloaden van Torrents hoort.

Met andere woorden, je loopt geen risico om een rechtszaak of boete op te lopen. Ook loop je geen risico op gehackt te worden en persoonlijke data te lekken aan partijen met snode bedoelingen. Daarnaast zijn Real-Debrid streams beveiligd en anoniem. Een VPN gebruiken op de box is hierdoor niet nodig.

Toch een VPN willen gebruiken?

Wil je desondanks toch achter een VPN zitten? Geen probleem, MediaStax boxen ondersteunen de meeste VPN providers. Echter, we raden met klem Private Internet Access (PIA) aan. Dit is de enige VPN die werkt in combinatie met Real-Debrid. Bij andere VPN providers werkt Real-Debrid niet en riskeer je dat je Real-Debrid account wordt geblokkeerd. Het voordeligst is om meteen 2 jaar af te nemen, dit kost 65 Euro (omgerekend is dit gemiddeld 2,70 Euro per maand). Let er wel op dat dit om een abonnement gaat die automatisch verlengt wordt totdat je het opzegt. En nee, we krijgen voor deze aanbeveling geen commissie.

Let wel, dat het gebruiken van een VPN een nadeel heeft. Namelijk de internet snelheid op je box wordt hierdoor iets lager. De snelheid die de VPN provider levert bepaalt namelijk de maximale snelheid op de box, daar zit immers nu de bottleneck. Dit kan problemen opleveren bij het streamen van video met erg hoge kwaliteit zoals 4K. 

Een VPN stel je via de volgende procedure in op een MediaStax box:

 • In het hoofdmenu van een MediaStax box naar: Settings (klik er niet op)
 • Met de pijltjesknoppen op de afstandsbediening navigeer naar rechts naar het icoon: VPN Settings (klik er op)
 • Ga vervolgens naar: Settings (bovenaan)
 • Bij VPN Configuration, kies je VPN Provider, bijvoorbeeld Private Internet Access
 • Voer bij User name je gebruikersnaam van je account bij je VPN provider in
 • Voer bij Password je wachtwoord van je account bij je VPN provider in
 • Ga nu naar: VPN Connections sectie van de instellingen
 • Kies hier: First VPN connection (optionally used to auto connect during boot)
 • Kies de server waarmee je wilt verbinden (en daarmee eventueel het land vanaf waar je internet verbinding vandaan komt)
 • Je kan meer VPN connecties toevoegen in de lijst (maximaal 10 servers zijn toegestaan)
 • Sla de instellingen op door een aantal keren met linkerpijl op de afstandsbediening te klikken om onderaan het settings window op OK te drukken.
 • Herstart de box

Programmeer de afstandsbediening van de box

Word je gek van het gebruiken van meerdere afstandsbedieningen? Heb je de afstandsbediening van je TV en die van de box samen nodig om films en series te gebruiken? Heb je hierbij ook de afstandsbediening van je versterker nodig waar je (surround) geluid uit komt? Geen nood, MediaStax boxen worden geleverd met slimme afstandsbedieningen waardoor je voor het gebruiken van de box enkel één afstandsbediening nodig hebt.

Op de afstandsbediening van de MediaStax X96 Max Plus (en de vorige modellen X96 Max en X95 Pro) bevinden zich een aantal programmeerbare knoppen. Deze zijn te vinden bovenin in het kader “TV Control”. Deze knoppen kunnen functies van andere afstandsbedieningen leren, bijvoorbeeld van die van je TV of van je versterker. Dit maakt een avondje je favoriete films of series kijken nog prettiger, want je hebt maar één afstandsbediening nodig!

Deze knoppen programmeer je met behulp van de volgende eenvoudige instructies. Binnen 1 minuut heb je hiermee de afstandsbediening ingesteld:

 1. Druk op de SET knop voor ongeveer 10 seconden totdat het lampje op de afstandsbediening fel rood gaat schijnen. De ‘leermodus’ is hiermee geactiveerd.
 2. Druk op de knop die je wilt instellen (dat zijn enkel de knoppen in het TV Control kader: AV/TV, Power, VOL+, VOL-), het lampje zal knipperen
 3. Pak de afstandsbediening waarvan je een functie wilt overnemen (bijvoorbeeld de aan/uit knop van je TV of de volume knoppen van je versterker). Plaats deze zodat de ‘ogen’ van de afstandsbedieningen naar elkaar toe wijzen en ongeveer 1 cm van elkaar verwijderd zijn.
 4. Druk op de andere afstandsbediening op de knop die de box afstandsbediening wilt leren.
 5. Zodra de code is gedetecteerd zal het lampje snel knipperen en daarna gaat het weer fel branden. Hiermee wordt aangegeven dat de afstandsbediening de code heeft geleerd én dat de box klaar is om de volgende knop te leren.
 6. Herhaal het leerproces voor de overige knoppen (stap 2 tot en met 5), of als je klaar bent ga door naar de volgende stap.
 7. Druk nogmaals op de SET knop om de ‘leermodus’ te deactiveren

Het kan wel eens voorkomen dat de infrarood code niet goed is ontvangen. Indien een knop niet goed werkt, herhaal het het programmeren ervan. Dit lost in 9 van de 10 gevallen het euvel op.

Een vaak voorkomende instelling van deze knoppen zijn de volgende functies:

 • AV/TV: De Source knop op de TV afstandsbediening, zodat je de TV op het juiste HDMI ingang van de box kan instellen
 • Power: De Power knop van de TV
 • VOL+ / VOL-: De volume knoppen van de TV. Of alternatief, van de versterker waarop de TV is aangesloten indien je een surround sound setup hebt.

Nieuwe Next-Gen MediaStax box: de X96 Max Plus

De nieuwste box van MediaStax is de X96 Max Plus. Deze vervangt het laatste Next-Gen model in het aanbod: de X96 Max. Dit nieuwe model betreft een kleine upgrade boven dit vorige model. Het verschil zit in een nieuwe processor, de S905X3. Het vorige model bevatte de S905X2 processor.

Deze nieuwe processor bevat 4 ARM Cortex-A55 kernen, het vorige model (de X96 Max) maakte gebruik van de ARM Cortex-A53. Deze opzet levert een lager stroomgebruik en een iets betere performance. In theorie is deze nieuwe chip 15% sneller. In de praktijk komt dit slechts neer op een kleine performance verbetering van rond de 3%. Dit komt door de verschillende mix van taken die chip uitvoert als mediacenter in vergelijking tot zwaardere taken waarbij veel rekenkracht voor nodig is zoals 3D games.

Een andere verbetering is dat deze nieuwe processor 8K videos ondersteund in plaats van maximaal 4K. Aangezien er nog nauwelijks 8K video bronnen beschikbaar zijn is dit op dit moment niet erg relevant.

Kortom, de nieuwe X96 Max Plus box levert een kleine verbetering op ten opzichte van de X96 Max. Het verschil is zodanig klein dat het geen reden is om deze te vervangen. Ten opzichte van eerder verkochte modellen zoals bijvoorbeeld de Q-Box en de MXIII-G levert het juist wel een grote stap voorwaarts en raden we een nieuwe box aan als je nog jaren soepel wilt streamen. Dit komt omdat de Next-Gen boxen draaien op Kodi 18 en een verbeterde Linux basis. En uiteraard de betere prestaties van de nieuwe generatie processors en (veel) meer geheugen.

Dit nieuwe model is goed door een uitvoerig test traject gekomen en bevat uiteraard ook de specifieke door MediaStax op maat samengestelde Linux en Kodi software configuratie zodat de box optimaal werkt. De prijs van deze high-end, next generation box is 135 Euro. Dit is dezelfde prijs als het vorige model. Je kan hem direct bestellen op de MediaStax website.

Tips voor gebruik van de box op vakantie

Nu we weer voorzichtig op vakantie mogen, komen er vragen hoe de box te gebruiken is op de vakantie bestemming. Het kan immers daar ook regenen, of (worst case scenario) je komt in een lock-down terecht. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van de box op reis:

Gebruik hotel / resort / camping WiFi via een omweg

Voor het gebruik maken van WiFi op een hotel, resort of camping moet je vaak betalen of minimaal telkens als je verbinding legt middels een internetbrowser op je apparaat akkoord gaan met de voorwaarden. Dit wijkt af van het toegang krijgen tot je internet thuis. Thuis krijg je niet telkens een webpagina te zien voordat je internet verbinding wordt gelegd.

De box bevat geen webbrowser waardoor het niet mogelijk is de gebruiksvoorwaarden van de WiFi op vakantiebestemming te accepteren. De box kan hierdoor niet direct gebruik maken van dit type WiFi netwerken.

Er is echter een work-around. Dit vergt wat voorbereiding vóórdat je op vakantie gaat. Er is namelijk een apart apparaatje nodig, wat overigens sowieso je internetverbinding op je vakantiebestemming zal verbeteren. Met behulp van een zogenaamde MiFi router kan je dit probleem oplossen. Wel moet dit device beschikken over zogenaamde WiFi extender functie.

Hoe werkt het?

Een MiFi router zendt een eigen WiFi netwerk uit. Normaliter gaat hier een SIM kaart in en creëert het apparaat een hotspot. Maar een aantal van deze apparaten beschikken ook over een WiFi extender functie. De MiFi router logt dan in op een WiFi netwerk en gebruikt deze verbinding als bron voor het verzenden van het eigen WiFi netwerk.

Als het WiFi netwerk vereist dat je eerst in een browser de voorwaarden accepteert, dan kan je dit doen met een verbonden smartphone, tablet of laptop die is gekoppeld aan je eigen WiFi netwerk. Technisch gezien verleen je akkoord voor het gebruik van het internet als bron voor je MiFi router. Eenmaal verbonden, hebben alle apparaten die gebruik maken van je eigen WiFi netwerk toegang. Dus ook je SmartTV box!

Een voordeel is dat je maar één WiFi aansluiting nodig hebt. Vaak komt het voor dat je per apparaat moet betalen. Een extra bonus is dat vaak je WiFi ontvangst beter is op deze wijze. Uiteraard, in het geval het WiFi signaal van het hotel zwak is of het geleverde internet traag is, dan zal het natuurlijk ook traag zijn via een MiFi router.

Aanbevolen MiFi routers

De volgende modellen zijn te gebruiken als WiFi extenders:

 • Huawei E5577Fs-932 (rond de 70 Euro, voor 10 gebruikers tegelijk, 150 Mbps max snelheid)
 • Huawei E5783B-230 (rond de 100 Euro, voor 16 gebruikers tegelijk, 300 Mbps max snelheid)

Mocht je een ander model willen gebruiken dan raden we aan eerst de handleiding op te zoeken en daarin te controleren of deze gebruikt kan worden als WiFi extender en dus WiFi signalen ook als input kan gebruiken.

Voor het gebruik als WiFi extender is geen SIM kaart nodig. Voor het gebruik als 4G router uiteraard wel. Let wel dat streamen over 4G wordt niet wordt aangeraden omdat dit heel snel je databundel opmaakt.

Langzaam internet: verlaag de maximale resolutie van streams

In het geval van een langzame internet verbinding op je vakantiebestemming (en dat is meer de regel dan de uitzondering) kan je op de box de maximale resolutie van streams aanpassen via de stappen die in dit artikel staan beschreven. Let wel, dat dit niet mogelijk is voor IPTV. Heb je IPTV dan kan je uiteraard wel kiezen om de HD zenders af te spelen in plaatst van de FHD (Full HD) zenders. Voor de HD zenders heb je minder snel internet nodig maar wel minimaal 35 Mbps.

Real-Debrid werkt ook op vakantie

Je Real-Debrid Premium account werkt ook als je niet thuis bent. Echter, gebruik je account niet tegelijkertijd vanaf verschillende IP adressen. Met andere woorden als er thuisblijvers zijn en deze gebruiken een box waarop hetzelfde Real-Debrid account is ingesteld, dan loop je het risico dat de servers van Real-Debrid detecteren dat er vanaf verschillende IP adressen tegelijk gebruik wordt gemaakt van de dienst. Dit is tegen de gebruiksvoorwaarden van Real-Debrid en je account zal worden geblokkeerd.

Vergeet niet alles mee te nemen!

Neem een reisadapter mee indien je naar een land gaat dat een ander soort stekker hanteert en vergeet ook de overige zaken voor de box niet. Voeg anders dit toe aan je paklijst:

 • TV Box
 • Stroomadapter
 • HDMI kabel
 • Afstandsbediening
 • MiFi router met WiFi extender functie (+ lader)
 • Reisadapter (indien je naar een land reist dat andere stekkers hanteert)

Automatische update L28 software voor de X96 Max

Er is onlangs een grote update van de MediaStax L28 software uitgerold op de X96 Max boxen. Deze update wordt deze week automatisch verwerkt na het opstarten van de box. Je hoeft hiervoor niets te doen, in tegenstelling tot vorige grote updates waarvoor je de MediaStax Software Updater moet gebruiken. Deze update bevat de volgende updates:

Bliksemsnelle film en serie informatie

Dit menu gebruikt niet meer de add-ons OpenInfo en OpenMeta om informatie van films en series te zoeken. Deze add-ons werden al een tijd niet meer onderhouden en begonnen traag te worden. Met name OpenInfo, die film en serie informatie aanbied, liep tegen ernstige performance problemen aan met Kodi 18. Nu wordt de add-on TheMovieDB Helper ingezet. Deze Kodi 18 add-on komt regelmatig met updates en zorgt voor een veel vlottere gebruikservaring.

Als je nu op een film, serie of aflevering staat en je drukt op de afstandsbediening op de knop met het muis icoon (linksboven de OK knop), dan roep je het nieuwe informatie scherm op. Je zal merken dat deze nu vrijwel direct opstart. Vanuit hier kan je full-screen een trailer bekijken en een overzicht van de acteurs inzien. Bij Plot & Critics kan je nu naast de omschrijving ook de waarderingen vinden. Deze zijn afkomstig van verschillende review websites, indien deze recensies van de geselecteerde film of serie bevatten, zoals: TheMovieDB, IMDB, Rotten Tomatoes en MetaCritic.

Interface aanpassingen

Tijdens het browsen van films en series zal je nu zien dat waarderingen van films en series in films direct in het overzicht worden getoond. Dit geeft je sneller een idee of het de moeite waard is om te kijken. Zie onderstaand voorbeeld waarin een rij van iconen met cijfers staan, met daarin de plaats van de film in de IMDB Top 250, inclusief de scores bij respectievelijk: IMDB, The MovieDB, Rotten Tomatoes en MetaCritic.

De overzichten van afleveringen hebben een nieuwere look gekregen. De screenshots van de afleveringen zijn groter en het lijkt meer op de interface die Netflix gebruikt.

Meer functies op Featured menu

Als je nu een film of serie kiest die direct worden aangeboden onder Popular Movies of Popular TV Shows dan vraagt deze direct met welke add-on je deze wilt afspelen. Voorheen kreeg je eerst een informatie scherm te zien. Deze is uiteraard nog steeds op te vragen via de ‘muis’-knop op de afstandsbediening. Overigens het oude en tragere (OpenInfo) informatie scherm is er nog steeds, deze is te bereiken door op de menu-knop te drukken en uit het menu dat links uitklapt OpenInfo te selecteren.

Functies op de knoppenbalk

Er zijn meer opties toegevoegd om op zoek te gaan naar films en series. De knoppenbalk biedt nu de volgende opties aan:

Van links naar rechts:

 • Movie Browser (aangepast): blader en zoek vlot en simpel door films.
 • Movie Lists: zoek een film op basis van een thema. Deze functionaliteit gebruikt IMDB lijsten (dit vergt wat geduld) en daarnaast Venom om films mee af te spelen. Wil je een andere Add-on gebruiken? Selecteer in de lijst een film, druk op de menu knop op de afstandsbediening en kies de volgende optie: “Play using (TMDbHelper)“. Vanuit hier kan kiezen met welke add-on je de film wilt afspelen.
 • TV Show Browser (aangepast): blader en zoek vlot en simpel door TV series.
 • Genres (nieuw): blader direct door films en series op basis van genres.
 • Search (aangepast): zoek films en series op basis van invoer van een zoekterm. Deze functie werkt stabieler dan voorheen en onthoudt vorige zoekopdrachten.
 • Trending (nieuw): blader door films, series en mensen die in de media zijn die vandaag of deze week populair zijn. Vanuit hier kan je weer zien in welke films of series deze voorkomen.
 • Discover (nieuw): geavanceerd zoeken door films en series op basis van verschillende in te stellen zoekregels, zoals:
  • genre(s), of is niet van genre(s),
  • is van deze studio, bijvoorbeeld Disney,
  • bevat deze trefwoorden of juist niet,
  • bevat deze acteurs, je voert een naam in en kiest de acteur die je bedoelt,
  • jaar of uitgebracht voor of na een bepaalde datum,
  • taal,
  • gemiddelde waardering,
  • speelduur (duurt langer of korter dan x minuten)

Toevoegen films en series aan lokale bibliotheek en Trakt

Je kan nu overal een film of serie toevoegen tot je locale bibliotheek. Sta op een film of serie, vanuit vrijwel elk scherm of add-on. Druk op de menu-knop, rechtsonder de OK knop.

Vervolgens zal er links een menu uitklappen. Als je hier de optie “TMDbHelper Options” kiest krijg je de volgende mogelijkheden:

 • Add to Kodi Library: voeg toe aan lokale bibliotheek op de box. Indien je lokale bibliotheek leeg is, wordt er direct het nieuwe menu item aangemaakt in het hoofdmenu (Movie Library of TV Show Library).

Indien je de cloud dienst Trakt gebruikt voor het beheren van je favorieten (lees hier hoe Trakt werkt en wat een extra voordeel van Trakt gebruiken is) en je hebt TMDbHelper gekoppeld aan Trakt op de box dan krijg je de volgende extra opties:

 • Add/Remove from Trakt Watchtlist: voeg toe aan of verwijder van je Watchlist met films en series die je op een later moment wilt kijken.
 • Add/Remove from Trakt History: voeg toe aan of verwijder deze film, serie of aflevering van je kijk geschiedenis.
 • Add/Remove from Trakt Collection: voeg toe aan of verwijder deze film of serie aan je verzameling die je online beheert.
 • Add to Trakt list: voeg toe aan een specifieke lijst die je beheert.

Trakt koppelen: TheMovieDB wordt nu ingesteld

Bij eerste keer koppelen van Trakt wordt nu primair de add-on TheMovieDB gekoppeld. Deze add-on wordt nu ook gebruikt in het My Trakt menu. Hiernaast worden ook Seren en OpenMeta gekoppeld aan Trakt. Mocht je de box al gekoppeld hebben aan Trakt dan raden we aan ook TheMovieDB te koppelen indien je dat niet hebt gedaan. dit zorgt voor een naadloze werking met de overige menu’s.

IPTV VOD verbeteringen

De Video On Demand functionaliteit in het IPTV pakket is op de volgende punten verbeterd:

 • Handmatig zoeken naar ondertitels is verbeterd. Er worden nu betere matches met online beschikbare ondertitels gemaakt.
 • Mogelijkheid om via de info-knop (de ‘muis’ knop op de X96 Max) informatie op te vragen. Hierbij is het ook mogelijk een trailer eerst af te spelen en overzicht van acteurs te zien. Dit werkte voorheen niet.

Deze IPTV VOD verbeteringen worden overigens ook automatisch uitgerold op de laatste MediaStax K28 (Kodi 17) software die op alle eerder verkochte boxen draait.

De overige bovenstaande verbeteringen zijn op andere type boxen niet mogelijk omdat dit niet ondersteund wordt door Kodi 17. Deze boxen draaien op LibreELEC die maximaal tot Kodi 17 gaat.

Nieuwe Next-Gen MediaStax box: de X96 Max

Met trots kunnen we melden dat we een nieuw model box aanbieden: de MediaStax X96 Max. Deze box vormt het nieuwste hardware platform voor MediaStax. Dit model maakt een grote technische sprong voorwaarts ten opzichte van vorige modellen zowel in hardware als software.

De ontwikkeling van de MediaStax software is goed door een uitvoerig test traject gekomen en bevat uiteraard ook de specifieke door MediaStax op maat samengestelde Linux en Kodi software configuratie zodat de box optimaal werkt. De prijs van deze high-end, next generation box is 135 Euro. Je kan hem direct bestellen op de MediaStax website.

Next Generation hardware

De X96 Max maakt een grote technische sprong in vergelijking met zijn voorgangers. De Next Gen 64 Bit Quad Core S905X2 processor met zijn 2.0 GHz werkelijke kloksnelheid en zijn interne LPDDR4 geheugen van 4GB geeft dit systeem een performance boost. Daarnaast maakt de box gebruik van een betrouwbaar type opslag geheugen dat de verbluffende capaciteit heeft van 64GB. Dit is veel voor een systeem, die eigenlijk voornamelijk zijn data online ophaalt, waardoor de box future proof is voor nieuwe toekomstige functionaliteit. Bij MediaStax houdt de software ontwikkeling immers nooit op. Tevens haalt deze box het maximale uit je internetverbinding met de GigaBit LAN aansluiting of de 5.8 GHz WiFi mogelijkheid. Beeld en geluid gaat richting de TV (of versterker) via de HDMI 2.1 poort. Voor randapparatuur (toetsenborden, USB sticks, USB harde schijven heeft de box een USB 2.0 en een snellere USB 3.0 aansluiting ter beschikking. Tevens, kan er meer interne opslagruimte middels een Micro SD kaart worden toegevoegd.

De box heeft een kleine form factor (10,5 x 10,5cm) en is daardoor eenvoudig uit het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld achter een TV. Hiervoor is een optionele IR verlengkabel nodig (kosten 5 Euro) zodat de ontvanger van het infrarode signaal van de afstandsbediening op een bereikbare plek komt te staan.

De box is uitgerust met een klein scherm dat primair de tijd weergeeft. Indien je een film of serie kijkt toont het scherm de resterende tijd. Bij IPTV wordt getoond hoe lang je kijkt. Tevens diverse statussen weergegeven met iconen op het scherm (HD beeld, Micro SD kaart in de box, Settings.

Next Generation software

De box draait de laatste stabiele versie van Kodi, namelijk versie 18.7 (Leia). Hierin zijn veel performance verbeteringen in doorgevoerd en de software gaat beter om diverse video formaten. Tevens draait IPTV hier optimaal op.

Met dit platform wordt er afscheid genomen van LibreELEC als Linux basis, deze is vervangen door het nieuwere CoreELEC. Hier komen veel meer updates voor uit en is specifiek gericht op het optimaal laten performen van de hardware van de box. LibreELEC is overigens end-of-life, dit betekend dat de doorontwikkeling tot een halt is gekomen en kan hierdoor geen stabiele Kodi 18 (of verder) leveren. Met CoreELEC is de toekomstvastheid weer geborgd.

De MediaStax software is geheel aangepast zodat het maximale gebruiksgemak uit de gewijzigde soft- en hardware wordt gehaald. De gehele software configuratie is geheel opnieuw opgebouwd, maar wel zodanig dat op het eerste oog de vertrouwde MediaStax look-and-feel heeft. De versie van deze MediaStax software is L28. Met de letter ‘L’ wordt aangegeven dat het om de Kodi 18 Leia versie gaat van de MediaStax software. Men hoeft zich overigens geen zorgen te maken over de Kodi 17 versies (die beginnen met de letter ‘K’), deze worden nog steeds doorontwikkeld en ondersteund.

Een aantal verbeteringen in de software zijn:

 • Nieuwe, cleanere videospeler, de interactie hiermee is logischer en integreert beter met afstandsbediening (zie verderop). Je kan nu niet meer verdwaald raken en afvragen hoe je weer terug komt naar fullscreen video, terwijl je het beeld op de achtergrond ziet spelen.
 • Nieuwe wijze waarop ondertitels worden gezocht, de box zoekt in één keer bij meerdere bronnen. Hierdoor is de kans groter dat je ondertitels vind.
 • In Seren wordt er nu automatisch naar ondertitels gezocht. Deze add-on is de beste die er is op dit moment en dit was het enige wat vele gebruikers weerhield om het te gebruiken.
 • Nieuwe add-on TheMovieDB Helper toegevoegd. Hiermee kan je vlot door films en series browsen en ze met alle beschikbare add-ons afspelen. Is ook geïntegreerd met Trakt in de MediaStax software.
 • Gaia is verwijderd uit de software configuratie (werd niet meer onderhouden en werkte daardoor niet meer goed).
 • IPTV is direct vanaf de afstandsbediening benaderbaar, ook zijn de on-screen zenderlijsten en programmagids sterk verbeterd.

De nieuwe MediaStax software zorgt ervoor dat de belangrijkste functies direct op de afstandsbediening beschikbaar zijn. De functies van de knoppen veranderen afhankelijk van wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film/serie of tijdens het kijken van TV zenders uit het IPTV pakket.

Verschillen ten opzichte van het vorige modellen

De verschillen ten opzichte van het vorige model, de X96 worden in onderstaande tabel weergegeven. De X96 wordt niet meer geproduceerd en is vervangen door de X96 Max. De X95 Pro en de Q-Box modellen die MediaStax leverde hadden vergelijkbare specificaties.

MediaStax software update: versie K28

De laatste versie van de MediaStax software is:

Versienummer: K28 (Kodi 17), 24 april 2020

Met het updaten worden instellingen uit de huidige versie automatisch meegenomen naar de nieuwe versie. Je hoeft niet opnieuw Trakt, Real-Debrid, IPTV in te stellen en geluids- en taalinstellingen te wijzigingen na de update.

De volgende add-ons leveren op dit moment de beste resultaten met deze software:

 • Venom
 • FEN (nieuw)
 • Tempest (nieuw)
 • The Crew (nieuw)
 • Numbers (nieuw)
 • Scrubs v2
 • Seren (werkt alleen in combinatie met een Real-Debrid premium account. Is erg snel en gebruikersvriendelijk.)

Gebruik vanaf deze release de bovenstaande add-ons. Er wordt afscheid genomen van: Exodus Redux. Deze add-on wordt namelijk niet meer onderhouden, waardoor deze slechter ging werken.

Deze software versie bevat de volgende wijzigingen:

Nieuw

1) MediaStax box status checks bij opstarten

Direct na het opstarten gaat de box op zoek naar de laatste software updates en tweaks van MediaStax. Indien deze aanwezig zijn worden direct fixes en updates gedownload en geïnstalleerd op de box. Hierdoor is MediaStax in staat kleine fixes en updates direct uit te rollen op boxen. Geen ingewikkelde instructies meer, maar alles automatisch. Hierdoor is je box altijd up-to-date, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen afgezien van de box af en toe te herstarten.

Ook wordt er nu gecontroleerd of je Real-Debrid Premium periode verlopen is of binnen een week gaat verlopen en komt met een melding en tips hoe dit te verlengen zodat je niet meer voor verassingen komt te staan. Hetzelfde wordt ook gedaan indien je een IPTV aansluiting op je box hebt.

2) Nieuwe add-ons

FEN: Deze add-on zoekt net op een andere manier naar streams en komt vaak met goede resultaten, vooral in combinatie met Real-Debrid.

Tempest: is een goed alternatief voor Venom. Deze wordt ook actief onderhouden en lijkt sneller met resultaten te komen.

The Crew: biedt in de add-on diverse categorieën aan voor films, series, documentaires of andere content waarin je kan rondneuzen.

Numbers: biedt, net als The Crew ook diverse categorieën aan om op zoek te gaan naar content.

Daarnaast zijn er enkele nieuwe muziek add-ons toegevoegd en oude, niet meer werkende verwijderd.

3) Grote update IPTV functionaliteit

Opstarten IPTV pakket enorm versneld

Er is hard gewerkt aan diverse verbeteringen van de IPTV functionaliteit op de box. Omdat het IPTV pakket steeds groeit, met name het Video On Demand (VOD) aanbod, duurde het opstarten van het box door het inladen van dit pakket erg lang tot wel enkele minuten. Dit is nu sterk verbetert en duurt nu seconden. Het VOD aanbod is uit de programmagids gehaald, de films en series hierin zijn nu tevens beter doorzoekbaar vanuit het menu op de pagina IPTV Channels in het hoofdmenu.

Verbeterde Electronic Programme Guide

Ook is de programmagids verbeterd. Er worden nu kleurcoderingen toegepast in de gids, zodat je in één opslag ziet of het om een film, rapportage of sport event gaat. Ook is de leesbaarheid van de programma informatie verhoogd. Ten slotte, ga je nu direct naar de zender toe als je op een programma klikt, geen tussenstap meer met een informatiescherm.

Mogelijkheid om meerdere programmagidsen in te stellen

Voorheen kon je alleen maar één land tegelijkertijd kiezen, bijvoorbeeld Nederland, en de EPG toonde alleen voor dit land de programma informatie. Nu is het mogelijk bij IPTV Settings méérdere landen aan te selecteren. De box zal dan voor deze landen de programma informatie tonen. Zo wordt het zappen door je IPTV pakket nog prettiger! Na het opstarten wordt gecontroleerd of de programma informatie een update nodig heeft en indien nodig zal deze bijgewerkt wordt.

Betere mogelijkheden om door het VOD aanbod te bladeren

Je kan nu door het VOD aanbod van films browsen op: Trending movies (welke films in het pakket zijn nu populair), genres en latest added (welke films zijn recent aan het pakket toegevoegd.

Voor de TV series in het pakket kan je browsen op: Trending shows, genres, network (van welke zender of streaming platform is de serie afkomstig), language (uit welk land komt de serie/welke taal is de voertaal van de serie) en last added episodes (een overzicht van de laatste afleveringen per serie, gesorteerd op uitzenddatum). Deze browse opties zijn nu direct in het IPTV Channels menu te vinden, slechts de laatste 3 toegevoegde series worden in de onderste balk getoond, daarna kan je deze overzichten direct benaderen.

Films en series uit het VOD pakket benaderbaar vanuit Featured menu

Als je een film vanuit het Featured menu wil afspelen, of vanuit je lokale bibliotheek of Trakt (mits je de standaard Trakt menu provider OpenMeta gebruikt) kan je er nu voor kiezen om een film het VOD pakket te streamen. Uiteraard moet de film of aflevering hierin beschikbaar zijn.

4) Films en series verwijderen uit lokale bibliotheek

Je kon al op de box films en series in het Featured menu in de Movie- of TV Show Browser toevoegen aan de lokale bibliotheek op de box. Echter, je kon ze niet meer eenvoudig verwijderen. Nu zijn op de de pagina’s Movie Library en TV Show Library verwijder knoppen toegevoegd waarmee je nu je lokale bibliotheek mee kan opschonen. Overigens, zijn deze pagina’s alleen zichtbaar zodra je iets hebt toegevoegd.

5) Navigatie naar opties Settings pagina vereenvoudigd

Het navigeren naar de specifieke settings voor bijvoorbeeld Real-Debrid, Trakt, IPTV, taal instellingen is wat eenvoudiger gemaakt door de knoppenbalk naar boven te verplaatsen. Ook is er een icoon voor geavanceerde settings toegevoegd zoals de herinstallatie optie.

Opmerkingen voor na de update

Verbonden met WiFi?

Mocht de box via WiFi verbonden zijn dan wordt deze verbinding hersteld nadat je een extra reboot uitvoert nadat het herstel van settings is afgerond vlak na de update. De box zal dit overigens melden.

Real-Debrid werkt niet lekker net na de update?

Indien je Real-Debrid gebruikt kan het voorkomen dat Venom en Seren pas bij de 2e poging goede streams vindt. Dit heeft te maken met eerst opbouwen van een database van stream-providers. Deze 2e poging moet dan wel bij een andere film of aflevering worden uitgevoerd omdat de resultaten van de eerste poging in het tijdelijk geheugen blijft zitten.

In het geval de Real-Debrid koppeling nog steeds net niet lekker werkt na de update ga in de hoofdmenu naar de pagina Settings en klik daar op het Real-Debrid Settings icoon. Hiermee worden op de achtergrond de settings nagelopen en indien er settings zijn omgevallen dan worden deze automatisch aangevuld. Indien hierna er nog steeds problemen zijn met Real-Debrid dan kan de bij dezelfde Real-Debrid Settings ervoor kiezen op de koppeling helemaal op nieuw te leggen met de optie: Reauthorize Real-Debrid.

Artwork Downloader meldingen bovenin het scherm?

Je hebt in het verleden films en series in je lokale bibliotheek geplaatst. Dan gaat de box vlak na de update éénmalig voor elke film en aflevering op zoek naar informatie en plaatjes (posters, logo’s, screenshots) om deze toe te voegen in de bibliotheek. Heb je veel films en/of afleveringen dan kan dit een tijdje duren en de box zal dan tijdelijk trager zijn.

We raden eigenlijk aan de lokale bibliotheek eigenlijk als tijdelijk overzichtje van favorieten te gebruiken. Heb je een film of serie gekeken? Verwijder het dan uit je bibliotheek. In deze versie kan je je lokale bibliotheken van films en series overigens opschonen (zie hierboven hoe).

Het beste is over te stappen op het beheren van je favorieten in de cloud met Trakt. Hiermee is de software volledig mee compatible. Dan kan je ook met een specifieke app voor Trakt op je mobiel of tablet films er series toevoegen en kijken of er onlangs afleveringen zijn uitgekomen. Dit zorgt niet voor de Artwork Downloader meldingen.

IPTV herstellen, vaak een extra herstart nodig

Direct na de update vraagt de box om te herstarten om de IPTV aansluiting te herstellen. Het kan voorkomen dat na deze herstart de Electronic Programme Guide (EPG) nog geen landen en zenders bevat. Dit is op te lossen door de box nogmaals te herstarten. Hierna is deze informatie weer beschikbaar en zal het zenderpakket veel sneller laden dan voorheen.

Nieuwe kleine box: de X96

De X95 Pro box wordt niet meer geproduceerd, de kleinere X96 neemt de plaats in als het nieuwste hardware platform voor de MediaStax box. Deze box is goed door een uitvoerig test traject gekomen en bevat uiteraard ook de door MediaStax op maat samengestelde Linux en Kodi software configuratie zodat de box optimaal werkt. De prijs van het nieuwe X96 model gunstig, vooral omdat het dezelfde specificaties heeft als het vorige high-end model. De prijs van de box is 90 Euro.

De X96 heeft dezelfde S905X 64 Bit Quad Core processor als het vorige high-end model de X95 Pro, evenals dezelfde grootte van het werkgeheugen van 2 GB en het opslaggeheugen van 16 GB. Dit is een bewezen en betrouwbaar platform waar nog jaren software ondersteuning voor verwacht wordt.

De box is uitgerust met de volgende aansluitmogelijkheden:

Klein formaat, maar grootse prestaties

De box heeft een kleine form factor (9 x 9 cm) en is daardoor eenvoudig uit het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld achter een TV.

Hiervoor heb je een IR verlengkabel nodig zodat de ontvanger van het infrarode signaal van de afstandsbediening op een bereikbare plek komt te staan. Deze IR verlengkabel kost 5 Euro.