Heb je een VPN nodig om veilig te streamen?

Websites en reclames overspoelen ons tegenwoordig met advies om VPN diensten af te nemen om hiermee onze privacy en veiligheid te garanderen. Er wordt erg op angst gespeeld om deze dienstverlening te verkopen. Dit kom je vooral tegen op websites over Kodi, daar wordt het gebruik van specifieke VPN’s flink gepusht. Dit komt omdat deze websites reclame inkomsten krijgen in de vorm van commissies voor elke aangeleverde verkoop. Dit geeft helaas een erg scheef beeld, hierdoor lijkt het namelijk dat het gebruiken van een VPN met Kodi verplicht is en dat je grote risico’s loopt als je geen VPN hebt.

Een VPN (Virtual private network) is een betaalde dienst die de privacy van je internetverkeer extra beveiligd en wel zodanig dat het voor derde partijen niet te zien is waar je precies zit. Je bent hierdoor niet traceerbaar tot je echte IP adres. Deze dienst wordt door meerdere leveranciers geleverd (bijvoorbeeld Private Internet Access en NordVPN) en is te installeren op meerdere apparaten zoals je mobiel, tablet, PC, en SmartTV box.

Om meteen met de deur in huis te vallen: op MediaStax boxen heb je geen VPN nodig. Dat scheelt je kosten en het nodige geregel.

Geen BitTorrent: geen risico op boetes

Wat is namelijk het geval: MediaStax boxen maken geen gebruik van het BitTorrent protocol.

Wat is het probleem met BitTorrent? Met BitTorrent wordt er gedownload en tegelijkertijd, wat er reeds binnen is gehaald, geüpload vanaf je IP adres. Omdat je als het ware aan het uitzenden bent, ben je vindbaar voor instanties die particulieren vervolgen voor het bekijken van films en series buiten de reguliere kanalen om. Tenzij je maatregelen neemt en je werkelijke IP maskeert door al het verkeer via een ander IP adres te leiden middels een VPN. Dit probleem speelt geen rol bij MediaStax boxen, deze nemen enkel streams af. Dit betreft enkel ontvangen van data, éénrichtingsverkeer dus.

Geen gevoelige data op de box plus veilige software

Het gebruik van een MediaStax box is ook veilig omdat er geen gevoelige (privé) informatie op de box staat zoals persoons- of creditcardgegevens of toegang tot email. Er valt botweg niets te halen. Dit is anders bij computers, laptops, tablets en Android boxen waar al gauw andere gegevens op staan.

Daarnaast is de Linux software op de box erg veilig en niet gevoelig voor virussen en malware. De software op de box wordt ook wordt actief onderhouden en krijgt regelmatig updates. Android boxen daarentegen draaien op een in China aangepaste versie van Android die bij aanschaf al verouderd is en nauwelijks tot geen updates krijgen. Dit leidt tot de nodige spreekwoordelijke achterdeuren waardoor onbekenden naar binnen kunnen komen.

Geen VPN nodig voor toegang tot de beste verzameling van films en series

Met een VPN dienst is het mogelijk het anonieme IP adres dat naar buiten toe zichtbaar is in een ander land te plaatsen. Er zijn mensen die specifiek een VPN dienst afnemen om hiermee toegang te krijgen tot de Amerikaanse versie van Netflix. In Amerika komen op Netflix films en series eerder uit en is de bibliotheek met films en series driemaal zo groot. Daarnaast zijn een aantal streamingdiensten helemaal niet beschikbaar in Nederland zoals bijvoorbeeld Hulu, CBS All Access en DC Universe.

Op MediaStax boxen zijn vrijwel alle films en series beschikbaar, ongeacht van welk streamingdienst deze afkomstig zijn en uit welk land. Er zijn dus geen ingewikkelde constructies nodig via VPN verbindingen.

Enige voorwaarde is dat de film of serie zodanig populair is dat het daardoor vindbaar is op diverse (BitTorrent) downloadsites. In dat geval kan je ervan uitgaan dat het ook beschikbaar op de box. Dit betreft natuurlijk ook films en series die op reguliere (buitenlandse) TV zenders uitkomen of op Blu-ray/DVD zijn uitgebracht.

Samengevat: streamen op MediaStax boxen is veilig en simpel

Een MediaStax box neemt enkel streams af, er wordt niets opgeslagen of gedeeld. Hierdoor is je IP adres niet te traceren door instanties. Ook is de onderliggende Linux software erg veilig. Dit samen met het feit dat de box geen gevoelige gegevens bevat maakt het streamen veilig. Ook heb je toegang tot vrijwel alle films en series ongeacht uit welk streamingdienst die beschikbaar is, inclusief films die wereldwijd op Blu-ray zijn uitgekomen.

Overigens, de beste oplossing voor het streamen met de box is het nemen van een Real-Debrid Premium account. Hiermee heeft de box toegang tot de beste streams vanaf een veilige locatie via een beveiligde verbinding. Deze streams zijn door deze leverancier via een slim systeem reeds gedownload van de bekendste Torrent websites. Je geniet van het brede aanbod dat men via BitTorrent zou krijgen en de beste kwaliteit video, zonder de risico’s te lopen of extra maatregelen te nemen die bij het downloaden van Torrents hoort.

Met andere woorden, je loopt geen risico om een rechtszaak of boete op te lopen. Ook loop je geen risico op gehackt te worden en persoonlijke data te lekken aan partijen met snode bedoelingen. Daarnaast zijn Real-Debrid streams beveiligd en anoniem. Een VPN gebruiken op de box is hierdoor niet nodig.

Toch een VPN willen gebruiken?

Wil je desondanks toch achter een VPN zitten? Geen probleem, MediaStax boxen ondersteunen de meeste VPN providers. Echter, we raden met klem Private Internet Access (PIA) aan. Dit is de enige VPN die werkt in combinatie met Real-Debrid. Bij andere VPN providers werkt Real-Debrid niet en riskeer je dat je Real-Debrid account wordt geblokkeerd. Het voordeligst is om meteen 2 jaar af te nemen, dit kost 65 Euro (omgerekend is dit gemiddeld 2,70 Euro per maand). Let er wel op dat dit om een abonnement gaat die automatisch verlengt wordt totdat je het opzegt. En nee, we krijgen voor deze aanbeveling geen commissie.

Let wel, dat het gebruiken van een VPN een nadeel heeft. Namelijk de internet snelheid op je box wordt hierdoor iets lager. De snelheid die de VPN provider levert bepaalt namelijk de maximale snelheid op de box, daar zit immers nu de bottleneck. Dit kan problemen opleveren bij het streamen van video met erg hoge kwaliteit zoals 4K. 

Een VPN stel je via de volgende procedure in op een MediaStax box:

 • In het hoofdmenu van een MediaStax box naar: Settings (klik er niet op)
 • Met de pijltjesknoppen op de afstandsbediening navigeer naar rechts naar het icoon: VPN Settings (klik er op)
 • Ga vervolgens naar: Settings (bovenaan)
 • Bij VPN Configuration, kies je VPN Provider, bijvoorbeeld Private Internet Access
 • Voer bij User name je gebruikersnaam van je account bij je VPN provider in
 • Voer bij Password je wachtwoord van je account bij je VPN provider in
 • Ga nu naar: VPN Connections sectie van de instellingen
 • Kies hier: First VPN connection (optionally used to auto connect during boot)
 • Kies de server waarmee je wilt verbinden (en daarmee eventueel het land vanaf waar je internet verbinding vandaan komt)
 • Je kan meer VPN connecties toevoegen in de lijst (maximaal 10 servers zijn toegestaan)
 • Sla de instellingen op door een aantal keren met linkerpijl op de afstandsbediening te klikken om onderaan het settings window op OK te drukken.
 • Herstart de box

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.