Wat te doen bij bufferen? Kies gelijk een andere stream!

Internet_Congestion

Het komt wel eens voor dat je een stream aan het kijken en dat het beeld plotseling stopt en je krijgt een melding over buffering. Dit is erg vervelend want het streamen van een film of een aflevering van een TV serie loopt niet hierdoor niet lekker vlot door. Vooral als de box om de haverklap weer gaat bufferen.

De oorzaak

Het probleem van het bufferen van sommige streams zit vaak aan de kant van de servers die deze streams leveren. Deze servers kunnen het soms erg druk krijgen waardoor ze niet snel genoeg aan iedereen een stream kunnen leveren. Het maakt dan niet uit welke hardware en software je aan jouw kant hebt staan, de video zal in dat geval altijd bufferen.

Sinds eind 2015 zijn de gratis streams die via Kodi add-ons (Genesis, Exodus, enzovoort) worden aangeboden sterk in (beeld)kwaliteit afgenomen en doen er zich veel problemen op rondom buffering. Dit komt door de hoge populariteit van Kodi add-ons waardoor de sites die de streams leveren allerlei maatregelen hebben genomen om deze te blokkeren. Met Kodi bezoek je deze websites niet en raken ze reclame inkomsten mis. Overigens zijn deze websites vrij risicovol om te gebruiken in verband met virussen en malware en er zijn sterke aanwijzingen dat dit ook een inkomsten bron voor ze is. Dit risico loop je niet als je Kodi gebruikt.

In het algemeen

Zorg er in ieder geval voor dat je box de laatste MediaStax software draait en dus de meest recente add-ons heeft. Deze zoeken het beste naar streams, weten welke websites te doorzoeken (deze komen en gaan) en weten welke hindernissen van deze sites ze moeten omzeilen. Overigens raden we iedereen aan dit probleem voor eens en altijd op te lossen door een betaald Real-Debrid Premium account te nemen. Dit levert streams op die van allen van een betrouwbare bron komen, zodat deze: niet bufferen en van hoge kwaliteit zijn. Real-Debrid Premium is niet duur (16 Euro voor 180 dagen). In de laatste paar jaren is dit de enige manier om echt probleemloos gebruik te maken van Kodi.

De onderstaande tips zijn meer gericht op het gebruik van gratis streams of in het geval het probleem in je eigen netwerk zit

Wat te doen?

Zodra een stream gaat bufferen raden we de volgende actie aan:

  • Stop de video via de stopknop, hierdoor onthoudt de software waar je was gebleven
  • Kies een andere stream, werk de lijst af naar beneden

Tip 1: Onthoud welke streamleverancier een probleem geeft

Een stream ziet er bijvoorbeeld zo uit in de gevonden zoekresultaten van een Add-on: 04 | PELISPEDIA | GVIDEO | 1080P

De 3e term van deze stream (hier: GVIDEO) geeft de streamleverancier aan. Overigens, de tweede term (hier: PELISPEDIA) geeft aan waar de box de stream heeft gevonden, dat kan nog wel eens verschillen met de daadwerkelijke leverancier van de stream. Als een streamleverancier die dag trage streams oplevert, dan kun je deze beter een tijdje even vermijden (ongeveer een dag).

Tip 2: Ga een tandje terug in beeldkwaliteit

Ook kan het geen kwaad om bij bufferingsproblemen een tandje terug te gaan in beeldkwaliteit. Kies in plaats van een 4K of 1080P stream een HD (720P) steam. Het getal geeft overigens aan uit hoeveel horizontale beeldlijnen het beeld bestaat. Het verschil in beeldkwaliteit is vaak niet te zien, maar het resultaat is dat er veel minder data over de lijn gaat en hierdoor minder kans op verstoppingen.

Mochten de HD (720P) stream ook geen resultaat opleveren dan kan je overgaan op de categorie lager. Vaak worden dan 480P stream aangeboden, de beeldkwaliteit hiervan is vergelijkbaar met DVD kwaliteit. Pas bij lagere resoluties zakt de beeldkwaliteit erg in en deze raden we niet aan te kijken. Add-ons gebruiken de volgende aanduidingen om de beeldkwaliteit mee aan te geven:

  • 4K
  • 1080P
  • 720P of HD
  • 480P of SD: DVD kwaliteit of lager

Tip 3: Voer een eenvoudige test van de stream uit

Als je zeker wil weten dat je geen verassingen wilt hebben tijdens het kijken van een gekozen stream, spoel even in sprongen van 10 minuten door via het pijltje naar boven op de afstandsbediening. Als de stream lekker doorloopt, zonder na elke sprong te bufferen, is dit een sterke indicatie dat het om een vlotte stream gaat.

Tip 4: Wees niet bang om een eindje naar beneden in de lijst te gaan

Soms kan het wel eens een beroerde dag op het internet zijn. Wees dan niet bang om flink omlaag te gaan in de lijst van gevonden streams. Deze lijst bevatten vaak honderden alternatieven.

Tip 5: Check voor de zekerheid je eigen netwerk

Soms kan het probleem toch aan het netwerk bij je thuis liggen, controleer even aan de hand van deze tips op de site:

Mocht je internet download snelheid structureel lager zijn dan 35 Mbps, dan kan je de met behulp van de MediaStax software de box zodanig instellen dat deze geen streams van een te hoge resolutie meer aanbiedt. Met snelheden lager dan 35 Mbps zullen 4K streams namelijk gaan bufferen. Lees hier hoe je de maximale resolutie van gevonden streams kan verlagen op een MediaStax box.

Tip 6: Neem een account en betaald abonnement bij Real-Debrid

De reden dat veel streams niet werken is dat de websites waar de streams vandaan komen steeds wijzigingen doorvoeren zodat je de streams alleen daar kan kijken. Dit is in verband met (reclame) inkomsten die deze websites verliezen door het direct streamen. Daardoor hebben de add-ons in Kodi continu updates nodig, hiermee weten ze op hun beurt deze maatregelen en wijzigingen te omzeilen. Add-ons lopen hierdoor dus vaak achter de feiten aan. Wat resulteert in het soms ontbreken van goede streams of het aanbieden van een beperkt aanbod met matige kwaliteit.

Voor een relatief klein bedrag kan men toegang kopen tot premium streams bij een dienst die Real-Debrid heet. Deze dienst zorgt ervoor dat de stream websites inkomsten hebben en dat je in ruil hiervoor de beste kwaliteit streams krijgt, die daarnaast erg snel laden.

Lees meer over Real-Debrid en hoe je een account hiervoor regelt en instelt op je box op dit artikel over Real-Debrid op de MediaStax website.

Samengevat

Niet alle streams zullen optimaal werken, dit is de prijs die je voor gratis streamen over moet hebben. Na een tijdje krijg je er feeling voor en weet je steeds beter mee om te gaan en weet je de frustratie te beperken. Nogmaals: zodra een stream begint te bufferen: kies een alternatieve stream! Met een Real-Debrid Premium account zal je dit probleem overigens niet hebben.

6 comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.